Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Noi documente bilaterale și contracte semnate de România cu parteneri din Republica Populară Chineză - 2 septembrie 2014

ro

02 Sep, 2014 17:19 1259 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat luni, 1 septembrie a.c., la Beijing, două documente de colaborare cu parteneri chinezi, a participat la întâlnirea în plen a celor două delegații și la reuniunea economică. Acțiunile se înscriu în vizita oficială pe care delegația română condusă de prim-ministrul Victor Ponta o derulează, în perioada 30 august – 3 septembrie, în Republica Populară Chineză.

Cele două documente bilaterale au fost semnate în prezența prim-ministrului român Victor Ponta și a prim-ministrului chinez Li Kekiang. Este vorba despre Acordul între Guvernul României şi cel al Republicii Populare Chineze privind utilizarea paşnică a energiei nucleare, semnat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea și Administratorul şef-adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Energie din China, Liu Qi. Al doilea document, minuta convorbirilor cu Commercial Bank of China, a fost semnat cu preşedintele acestei instituții, Yi Huiman.

În ultimul an, după ce am fost desemnat coordonator al proiectelor dintre România şi China, am acordat mult timp dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale, precum şi relaţiilor de investiţii dintre cele două ţări. Această perioadă de tatonare începe să se finalizeze în proiecte şi investiţii concrete în beneficiul ambelor părţi. În această perioadă, am acumulat suficiente cunoştinţe concrete despre aşteptările dumneavoastră şi, în acelaşi timp, reprezentanţii companiilor chineze au avut ocazia să se familiarizeze cu condiţiile legislative atât din România, cât şi din Uniunea Europeană. Îmi doresc ca, în perioada imediat următoare, relaţiile politice şi diplomatice excelente să se materializeze în proiecte de investiţii concrete. Avem un potenţial real de colaborare pentru realizarea unor investiţii în domeniile pe care prim-ministrul vi le-a prezentat: energie, agricultură, transporturi, creşterea exportului din România a produselor de origine animală, şi nu numai.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Tot în prezența oficialilor celor două state, a fost semnat și contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia – Deva. Semnatarii au fost Aurel Niculescu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, şi Xin Chunsheng, preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corp.
Faptul că o companie chineză a câştigat recent licitaţia pentru un proiect în domeniul energiei, un proiect mare, arată că sunteţi parteneri serioşi şi parteneri de încredere (...) Avem determinarea să sprijinim investiţiile în domeniul energiei pentru a face din România un actor important în piaţa de energie la nivel regional. Creşterea gradului de interconectare cu ţările vecine a reţelei electrice cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi cu posibilităţi de extindere spre Turcia reprezintă o prioritate pentru România. Pe de altă parte, cuplarea pieţei din România cu Ungaria, Cehia şi Slovacia, prevăzută pentru noiembrie anul acesta, creează premisele intensificării exportului de energie electrică. Putem să înţelegem că nu vă este uşor cu legislaţia europeană, nici nouă nu ne-a fost uşor, dar cred că, cu răbdare, cu tenacitate, perseverenţă şi voinţă, vom reuşi să punem în practică proiecte importante, proiecte ambiţioase.”, a precizat Liviu Dragnea, pentru a sublinia, astfel, că investitorii chinezi vor găsi în România un sprijin instituţional pentru a facilita înţelegerea unei pieţe europene care are reguli diferite de a lor.

La reuniunea economică, au fost prezente principalele companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România. Liviu Dragnea le-a transmis participanților că autorităţile române acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor de colaborare economică și a vorbit despre viitoare proiecte comune: „Ne bucurăm că există interes ca bănci importante din China să participe la finanţarea marilor proiecte de investiţii din România. De asemenea, la nivelul instituţiilor centrale, au fost demarate discuţii pentru îmbunătăţirea sistemului de taxare şi sperăm ca, în viitorul apropiat, să fie renegociată Convenţia pentru evitarea dublei impuneri. Este un Acord semnat acum 22 de ani şi credem că poate fi îmbunătăţit în beneficiul ambelor părţi.”
În cursul zilei de astăzi, delegația română se va deplasa cu trenul de mare viteză la Tienjin, unde va vizita parcul tehnologic și va avea o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor care derulează activități în parc în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcții mașini etc.
* * *
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea conduce Comitetul interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înființat în luna decembrie, anul trecut.
În luna noiembrie 2013, Guvernul României a primit vizita unei delegații conduse de Li Keqiang, premierul Republicii Populare Chineze. Vizita a avut loc în contextul organizării, la București, a două evenimente cu rol important în cooperarea dintre România și Republica Populară Chineză, dar și în cooperarea la nivel regional, cu țările Uniunii Europene: Reuniunea Şefilor de Guvern din China și ţările din Europa Centrală şi de Est şi Forumul economic şi comercial China-ţările ECE. România și China au semnat, la acea dată, 13 acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară până la exportul de produse agricole spre China.
În luna martie a.c., delegația română condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea a efectuat o vizită de lucru în China pentru evaluarea stadiului de implementare a propunerilor de cooperare aferente înțelegerilor între România și China, semnate în luna noiembrie 2013.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii