Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia de Dezvoltare Regională a Parlamentului European, în vizită de lucru la MDRAP 4 Iunie 2015

ro

04 Jun, 2015 15:59 1735 Marime text
Doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi domnul Marius Nica, ministrul fondurilor europene, au avut o întrevedere miercuri, 3 iunie a.c., cu delegaţia din Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European.
 
Din delegaţie au făcut parte eurodeputaţii Constanze Krehl, Tonino Picula, Derek Vaughan, Liliana Rodrigues, Viorica Dăncilă şi Victor Boştinaru.
 
Discuţiile s-au axat pe situaţia absorbţiei fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2007-2013, stadiul Programelor Operaţionale şi capacitatea administrativă şi instituţională.
 
Ministrul Sevil Shhaideh a prezentat programele din generaţia 2007-2013 gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu cofinanţare din fonduri europene. Dintre acestea, Programul pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative are 81% grad de absorbţie, Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria - 69%, şi Regio - Programul Operaţional Regional - 65%.
 
Programul Regio are cel mai mare impact asupra dezvoltării României, ca valoare a alocărilor şi ca diversitate a operaţiunilor finanţate. În cadrul programului s-au încheiat, până acum, 5.149 de contracte de finanţare, ceea ce înseamnă că Regio atinge, la această dată, o valoare contractată de peste 5 miliarde de euro., a declarat ministrul Shhaideh.
 
Programul finanţează proiecte de dezvoltare urbană din toată ţara, de infrastructură socială, educaţională şi de sănătate, dar şi proiecte menite să sprijine dezvoltarea microîntreprinderilor şi a turismului. Printre rezultatele preconizate ale programului Regio 2007-2013, aferente proiectelor contractate, se numără 29.170 de locuri de muncă, 2.338 de IMM-uri sprijinite, 526 de proiecte de dezvoltare urbană finanțate, 2.497 de kilmetri de drumuri județene reabilitate şi aproape 2.000 de unități medicale şi de învăţământ, centre sociale şi unități mobile de urgență reabilitate sau dotate.
 
Cu privire la programele europene din generaţia 2014-2020, două au fost deja aprobate de Comisia Europeană şi au lansat primele apeluri de proiecte. Este vorba de Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi Programul Interreg V A România-Bulgaria 2014-2020.
 
Membrii delegaţiei REGI s-au arătat interesaţi de modul în care deciziile adoptate în Parlamentul European influenţează programele europene, de modalitatea de lucru între ţările participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi de abordarea României faţă de noile instrumente de gestionare a fondurilor europene care vor fi utilizate în perioada 2014-2020 – Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) şi Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitate Locală (CLLD).
 
Întrevederea a avut loc în contextul vizitei de lucru pe care delegaţia REGI o efectuează în România, în perioada 3-5 iunie a.c. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii