Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul activităţii Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar în perioada deţinerii preşedinţiei de către M.Ap.N.

ro

13 Feb, 2016 14:38 948 Marime text
Vineri, 12 februarie, a avut loc prezentarea şi dezbaterea Raportului de activitate al Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (C.N.D.I.U.) pe perioada deţinerii preşedinţiei de către Ministerul Apărării Naţionale, la sediul instituţiei.

M.Ap.N. a deţinut preşedinţia comisiei, începând cu luna martie a anului 2015, funcţia de preşedinte în exerciţiu fiind asigurată de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava.
Activităţile întreprinse pentru promovarea dreptului internaţional umanitar în această perioadă au vizat aspecte legate de urmărirea şi analizarea transpunerii în legislaţia internă a normelor internaţionale de drept umanitar, respectarea normelor de drept internaţional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaţionale la care România este parte şi continuarea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin ratificarea Statutului Curţii Penale Internaţionale, adoptat la Roma la 17 iulie 1998.

Activităţile de instruire şi de învăţământ în domeniul dreptului internaţional umanitar au reprezentat preocupări constante ale membrilor comisiei. Doar la M.Ap.N., în perioada martie 2015 – martie 2016, Centrul de Drept Internaţional Umanitar din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a asigurat permanent participarea unui specialist pentru instruirea pe linia dreptului internaţional umanitar a personalului care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, numărul celor instruiţi fiind de aproximativ 470 de militari.
C.N.D.I.U. este formată din câte un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În cadrul acestei şedinţe, preşedinţia C.N.D.I.U. a fost preluată de reprezentantul Ministerului Justiţiei.

Secţia Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii