Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Gabriel Oprea a participat la ceremonia de la Dej

ro

11 May, 2010 15:29 1184 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin au participat marţi, 11 mai, la Dej, la ceremonia militară prilejuită de plecarea în misiune în Afganistan a personalului de stat major din compunerea Combined Team Zabul şi a Batalionului 811 Manevră "DRAGONII TRANSILVANI".

Ministrul apărării naţionale a reafirmat, în discursul său, că România îşi onorează angajamentul de a contribui activ la operaţiile şi misiunile Alianţei, prin dislocarea „Dragonilor Transilvani” în provincia Zabul realizându-se o sporire semnificativă a aportului României la asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului.

„Pentru mine, în calitate de ministru al apărării naţionale, dumneavoastră, militarii din teatrele de operaţii, reprezentaţi prima grijă. Mă preocupă asigurarea condiţiilor pentru sporirea gradului de siguranţă şi protecţie pe timpul îndeplinirii misiunilor, primirea drepturilor personale, cât şi sprijinirea familiilor dumneavoastră”, i-a încredinţat pe militari ministrul Gabriel Oprea. 

„În acest an, în care a sărbătorit 15 ani de la înfiinţare, Batalionul 811 se poate mândri cu un palmares impresionant al misiunilor internaţionale îndeplinite exemplar de militarii săi, luptători puternici cu vocaţia de deschizători de drumuri în noile misiuni asumate de România pentru consolidarea profilului nostru strategic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a arătat ministrul apărării naţionale.

Referindu-se la profesionalismul militarilor din batalion, remarcat în teatrele de operaţii, dar şi în celelalte misiuni din ţară şi din străinătate, ministrul Gabriel Oprea a declarat că aceasta este garanţia determinării exemplare a militarilor transilvăneni de a continua ferm lupta împotriva terorismului şi îndeplinirea misiunilor în teatrul de operaţii. Totodată, ministrul le-a urat succes şi i-a îndemnat ca, în baza mandatului primit, cu prudenţa şi seriozitatea ardeleanului, atât în cadrul structurii de comandă româno-americane Combined Team Zabul, cât şi în misiunile desfăşurate cu partenerul american, să acţioneze în echipă, uniţi, şi să îşi sincronizeze eficient operaţiunile.

La ceremonie, care s-a desfăşurat la sediul Batalionului 811 Infanterie din municipiul Dej, au fost prezenţi, alături de familiile militarilor, ambasadorul SUA la Bucureşti, domnul Mark Gitenstein, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dan Ghica-Radu, reprezentanţi ai conducerii Diviziei 4 Infanterie şi ai administraţiei publice locale.

* * *

Combined Team Zabul - CTZ este o structură de comandament întrunit integrat, multinaţional, de tip brigadă, care va avea sarcina de a conduce forţele de manevră româneşti: Batalionul 811 Infanterie, Batalionul 812 Infanterie şi echipele operaţionale de consiliere şi legătură dislocate în provincia ZABUL.

Combined Team Zabul este constituit din 46 de ofiţeri şi subofiţeri aparţinând preponderent Brigăzii 81 Mecanizate „General GRIGORE BĂLAN” şi este prima structură de acest tip care va fi dislocată într-un teatru de operaţii.

Batalionul 811 Infanterie este prima unitate din Armata României care a fost dislocată şi a participat la misiunea “Antica Babilonia” în Irak în anul 2003, după ce, în anul 2002,  un contingent de nivel companie  de infanterie luase parte la misiunea “BELUKROKO 11” din Kosovo. Între anii 2006 şi 2007, Batalionul 811 Infanterie a fost dislocat pentru a doua oară în Irak. Batalionul este comandat de locotenent-colonelul Ioan-Marian Cristurean.

Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii