Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România va prelua din luna iulie preşedinţia Forumului Salzburg

ro

23 Apr, 2013 12:38 917 Marime text


  R O M Â N I A
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE


DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 


BULETIN INFORMATIV
Nr. 145 din 23 aprilie 2013

 
România va prelua din luna iulie preşedinţia Forumului Salzburg

Ministrul Afacerilor Interne, Radu STROE, se află, în perioada 23-24 aprilie a.c., la Varşovia, pentru a participa la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg, eveniment organizat de Preşedinţia polonă a Forumului.

Temele Conferinţei vor fi axate pe subiectele de actualitate aflate pe agenda Uniunii Europene, dar şi pe aspecte circumscrise cooperării poliţieneşti, la nivel operativ, ce se regăsesc în activitatea grupurilor de lucru organizate în cadrul Forumului.

Dezbaterile vor viza pachetul „Smart Borders”, noul program multianual în domeniul JAI, noua bază legală a Europol, traficul ilegal de arme, protecţia civilă şi sistemele de salvare, precum şi consolidarea cooperării regionale în domeniul precursorilor de droguri.

Ministrul afacerilor interne va prezenta, în cadrul evenimentului, priorităţile viitoarei preşedinţii române a Forumului Salzburg, din semestrul II 2013, pentru o perioadă de 6 luni.

În marja Conferinţei, delegaţia română va avea o întrevedere bilaterală cu ministrul de interne ungar, Sandor PINTER, prilej cu care vor fi abordate principalele problematici aflate pe agenda bilaterală, în domeniul afacerilor interne.

De asemenea, miercuri, 24 aprilie a.c., ministrul Radu Stroe se va întâlni cu directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene – FRONTEX, Ilkka LAITINEN.

Din delegaţia Ministerului Afacerilor Interne, condusă de ministrul Radu Stroe, fac parte secretarul de stat Bogdan Tohăneanu şi subsecretarul de stat chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

***
Potrivit calendarului preşedinţiei Forumului Salzburg, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, va asigura, în semestrul II a.c. (1 iulie - 31 decembrie a.c.), pentru o perioadă de 6 luni, Preşedinţia acestui mecanism de consultări politice şi cooperare pe probleme de securitate internă.

Pe perioada exercitării preşedinţiei, partea română va urmări promovarea dialogului şi a cooperării între statele membre ale Forumului. În plus, alături de statele care fac parte din trio-ul Preşedinţiilor (Ungaria şi Polonia), România va depune toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin documentele programatice adoptate în cadrul Forumului. .

Forumul Salzburg a luat fiinţă în luna iulie 2000 la iniţiativa Austriei şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Croaţia. A fost creat ca un mecanism de cooperare la nivelul statelor din Europa Centrală, fiind extins, în 2005, şi în România şi Bulgaria.

Forumul a devenit o importantă platformă pentru dialog, consultări şi schimb de opinii în vederea armonizării poziţiilor statelor participante în ceea ce priveşte securitatea regională, fiind create, în acest sens, grupuri de lucru specializate pe diferite problematici: protecţia martorilor, siguranţa traficului rutier, gestionarea evenimentelor majore, schimbul de date ADN etc.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 
 



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii