Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita - Buletin informativ Efecte generate de vremea rea

ro

16 Jun, 2021 10:42 824 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Efecte generate de vremea rea
 
De ieri, 15 iunie, ora 10:00, și până în această seară, la ora 23:00, județul Harghita este sub atenționare Cod Galben de ploi însemnate cantitativ. Totodată, hidrologii au instituit Cod Galben de inundații, pe Olt, Mureș, Târnave, Homorod și Cod Portocaliu, pe Tortuș, Bistrița și afluenți, până mâine, 17 iunie, ora 24:00, respective ora 12:00, fiind prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APӐRARE
Primele efecte ale fenomenelor hidrometeorologice prognozate au fost sesizate aseară, după ora 18.00. Din cauza vântului și a ploilor torențiale, au rămas nealimentate cu energie electrică 3 PT-uri cu 262 de utilizatori din localitățile Cireșeni și Polonița, echipele distribuitorului de energie electrică fiind trimise în teren pentru remedierea defecțiunilor.   

Seara trecută, după ora 18:30, pompierii militari harghiteni au intervenit în municipiul Odorheiu Secuiesc, pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea. Cu eforturi susținute, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat în sprijinul populației pentru evacuarea apei din 14 subsoluri/beciuri inundate ale unor case de pe străzile Petőfi Sándor, Livezilor, Pantei, Mihail Sadoveanu, Hunyadi János, Nyírő József, Dózsa György, Bradului, precum și din subsolul unui bloc de pe strada Tomcsa Sándor.
 
Concomitent cu misiunile de înlăturare a efectelor produse de vremea nefavorabilă, în ultimele 24 de ore, pompierii militari harghiteni au acordat măsurile de prim ajutor pentru 10 persoane și au acționat pentru stingerea unui incendiu. O situație deosebită s-a înregistrat în comuna Feliceni, sat Tăureni, unde două echipaje SMURD și SAJ au fost solicitate pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei persoane înecate, căzută în pârău, scoasă de către localnici, în stare de inconștiență. În ciuda eforturilor depuse de către colegii noștri, tânărul, în vârstă de 18 ani, nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decedat.

De asemenea, tot în cursul nopții trecute, 40 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni, SVSU Ciumani și Joseni, cu 6 autospeciale de stingere, au intervenit pentru limitarea efectelor unui incendiu produs la hala de producție a unei fabrici de prelucrare a lemnului, din comuna Ciumani. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la hala de producție, cu pericol de propagare la hala gater și celelelalte clădiri învecinate. Echipajele de intervenție au lichidat incendiul în limitele găsite, evitând propagarea la vecinătăți. În urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime. Au ars: hala de producție, buncărul de rumeguș și acoperișul uscătorului de cherestea, pe o suprafață de aproximativ 300 mp; s-au degradat: acoperișul halei gater, pe o suprafață de circa 15 mp și diverse scule pentru prelucrarea lemnului. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect. În urma intervenției prompte, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 100.000 lei.

Ținând cont de faptul că avertizările de vreme rea sunt valabile și în perioada următoare, evoluția dinamicii din teren va fi atent monitorizată, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
 
                                                COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii