Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita - Buletin informativ Bilanțul misiunilor din weekend

ro

19 Jul, 2021 15:33 739 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor din weekend
În perioada 16-18 iulie, pompierii militari harghiteni au gestionat 24 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 23 de persoane aflate în dificultate, dintre care 3 în urma producerii unor accidente rutiere, în municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor, Corbu (DN 15) și Mărtiniș.

De asemenea, peste 20 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Vărșag și Zetea au acționat, în cooperare, sâmbătă după-amiază, la o misiune de stingere a unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, din comuna Vărșag. În momentul sosirii la locul intervenției, incendiul cuprinsese grajdul cu șura din lemn, pe o suprafață de circa 175 mp, cu pericol de propagare la vecinătăți. Deși incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii, totuși în interior au fost surprinse 4 animale (bovine și porcine), care și-au pierdut viața. În urma incendiului, au mai ars: șura din lemn și grajdul, pe o suprafață de aprox. 145 mp, respectiv 30 mp, circa 2000 kg fân, 3 mc lemn de foc, 2 motofierăstraie, o moară pentru cereale. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 350.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 90.000 lei.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 18 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența urșilor, în comuna Păuleni-Ciuc, sat Delnița (1), comuna Șimonești, sat Turdeni (3), comuna Zetea, sat Izvoare (2), Bilbor (1), Băile Tușnad (5), Praid (1), Joseni (1), comuna Atid, sat Crișeni (1), comuna Zetea, sat Șicasău (1), Izvoru Mureșului (1) și Odorheiu Secuiesc (1).           
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente, valabilă și pentru județul Harghita, de astăzi, 19 iulie, ora 14:00 și până mâine dimineață, 20 iulie, ora 10:00.

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35...50 l/mp și izolat peste 60...80 l/mp.
Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evitate deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
 
 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii