Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu omologul italian, Emma Bonino

ro

28 Jan, 2014 18:14 1338 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut marţi, 28 ianuarie 2014, o întrevedere cu ministrul italian de externe, Emma Bonino, în contextul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o desfăşoară la Roma, la invitaţia omologului italian.
Principalele teme abordate în dialogul dintre cei doi oficiali au vizat relațiile bilaterale şi cooperarea economică, inclusiv cea sectorială, agenda europeană în perspectiva preluării de către Italia a preşedinţiei Consiliului UE din semestrul al II-lea 2014, Vecinătatea Estică, cu accent pe parcursul european al Republicii Moldova şi evoluţiile preocupante din Ucraina. Totodată, au fost relevate elemente de interes ale poziționării României şi Italiei în perspectiva Summit-ului NATO de anul acesta. 
Cei doi miniștri de externe au realizat un schimb de vederi cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, cu accent pe procesul de pace israeliano-palestinian şi evoluţiile din Siria. Evocând dorinţa comună de coordonare între cele două diplomaţii pe temele menţionate, au fost, de asemenea, explorate oportunităţile de cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale, cu precădere în sistemul Naţiunilor Unite, inclusiv din perspectiva susţinerii reciproce a candidaturilor celor două ţări.
Astfel, evidenţiind necesitatea consolidării Parteneriatul Strategic dintre România şi Italia, precum şi unitatea de viziune dintre cele două state pe o serie de dosare de interes comun, a fost convenită intensificarea dialogului politic bilateral în toate domeniile, cu accent pe cooperarea economică, având în vedere că Italia este al doilea partener comercial al României. De asemenea, a fost reliefată importanţa atât a comunităţii româneşti din Italia, precum şi a comunităţii italiene de afaceri din România pentru dezvoltarea relaţiei dintre cele două ţări.
Şeful diplomaţiei italiene a evocat priorităţile Preşedinţiei italiene a UE (semestrul II, 2014) şi anume relansarea economică şi crearea de locuri de muncă pentru tineri, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, politica UE în domeniul migraţiei în contextul atenţiei pe care Italia o acordă vecinătăţii sudice a UE, în special în ceea ce priveşte evoluţiile din acest spaţiu.
În contextul abordării evoluţiilor din vecinătatea estică a UE, ministrul român a evidenţiat modelul de succes reprezentat de Republica Moldova şi angajamentul constant şi concret al acesteia în relaţia cu UE. A subliniat, de asemenea, importanţa adoptării cât mai curând posibil a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb. Cei doi interlocutori au agreat, totodată, importanţa susţinerii Republicii Moldova în parcursul său european şi menţinerea ritmului ireversibil al proceselor de reformă demarate. Ministrul italian de externe a acceptat invitaţia de a participa la reuniunea Grupului prietenilor Republicii Moldova, care va avea loc la inițiativa României, la 10 februarie 2014, în marja Consiliului Afaceri Externe.
A fost reafirmat, de asemenea, sprijinul Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, oficialul italian subliniind că acesta a reprezentat o constantă a diplomaţiei italiene în relaţia cu ţara noastră şi că se va afla ca temă de interes pe agenda viitoare a preşedinţiei italiene a Consiliului UE.
Totodată, cei doi miniștri de externe au realizat un schimb de vederi referitor la temele de interes aflate pe agenda NATO. În context, ministrul Titus Corlatean, punctând că ţara noastră marchează în 2014 zece ani de la aderarea la Alianţa Nord Atlantică, a reiterat sprijinul României pentru politica uşilor deschise. Totodată, a subliniat interesul ca această poziţie de principiu să fie reflectată, pe parcursul pregătirilor pentru Summit-ul din Marea Britanie, inclusiv beneficiind de sprijinul Italiei. În context, cei doi miniştri de externe şi-au exprimat ataşamentul faţă de aprofundarea şi consolidarea relaţiei transatlantice, pe toate planurile.
În finalul convorbirilor, ministrul Titus Corlăţean a adresat omologului său italian, Emma Bonino, invitaţia de a vizita România, invitaţie care a fost acceptată cu plăcere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii