Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința de prezentare a Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale

ro

17 Jun, 2015 15:01 2214 Marime text
Miercuri, 17 iunie a.c., viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a participat la conferința de prezentare a Academiei de Științe ale Securității Naționale, eveniment care a avut loc la Cercul Militar Național.

La eveniment au fost prezenți președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, ambasador profesor universitar doctor George-Cristian Maior, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, președintele  <http://www.academiaromana.ro/birouPrez/birou_presedinteAR.htm> Academiei Române, academician Ionel Valentin Vlad, rectorii Academiei Naționale de Informații și Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, membri ai mediului academic, ambasadori ai statelor UE, ofițeri de rang superior din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

În calitate de membru fondator al Academiei de Științe ale Securității Naționale, vicepremierul Gabriel Oprea, a subliniat contribuția semnificativă a acestui for științific la întărirea politicilor de securitate atât în plan intern cât și internațional. 

”România are nevoie de cercetare fundamentată în domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale, iar înființarea acestei instituții reprezintă un răspuns academic la pericolele și amenințările la adresa securității naționale a României.(…) Această Academie este, practic, un nucleu de fuziune a valorilor științifice românești în domeniul siguranței naționale, de ale cărui produse vor beneficia atât instituțiile naționale, cât și partenerii noștri din cadrul NATO sau UE”, a precizat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Academia de Științe ale Securității Naționale își propune ca obiectiv elaborarea unor răspunsuri fundamentate științific pentru diverse probleme actuale din domeniul securității naționale.

”Înființarea Academiei a avut la bază necesitatea de a reuni într-un for științific cei mai buni specialiști din domeniul securității naționale. De la aceștia - fie că vorbim de cei cu o vastă experiență în domeniul operativ, fie specialiștii din domeniul academic - așteptăm răspunsuri concrete la problematici din domeniul științelor militare, ordinii publice, siguranței,  informațiilor, securității naționale, care pot fi valorificate, în primul rând,  din perspectivă operativă”, a explicat vicepremierul Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate națională a menționat că înființarea unei  structuri de acest fel, în actualul context geopolitic, este un sprijin consistent pentru atingerea obiectivelor de securitate ale României, dar și pentru activitățile din zone sensibile cum ar fi domeniul infrastructurilor critice sau cel al protecției cibernetice.

Președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, ambasador prof. univ. dr. George-Cristian Maior a menționat faptul că această instituție de învățământ va aborda securitatea națională nu doar din perspectivă militară, ci pe multiple dimensiuni care trebuie abordate integrat.

”Vedeți cu toții, din punct de vedere extern amenințările cu care ne confruntăm astăzi fie că vorbim de amenințări de tip geopolitic la estul granițelor României, fie că vorbim de amenințări asimetrice - în ceea ce privește terorismul, fie că vorbim de amenințarea nouă, extrem de sofisticată și complicată - mă refer aici la amenințarea cibernetică. Vedem și problemele interne care afectează securitatea națională a unei națiuni, diverse vulnerabilități cu care se pot confrunta statele astăzi și care se reflectă asupra capacității statului de a reacționa adecvat  în fața unor amenințări de tipul menționat anterior. Mă refer aici la problemele din administrație, la chestiuni demografice, la chestiuni culturale, la chestiuni legate, bineînțeles, de corupție, lucruri care trebuie tratate la nivelul politicilor statului pentru a avea, până la urmă, o stare de securitate națională bună pentru cetățeni, un stat puternic și inteligent, apt să se exprime și să negocieze în această lume complicată, în favoarea intereselor sale naționale. Noua Academie va avea, deci ca obiectiv, realizarea de studii pe toate aceste domenii ”, a detaliat George Maior.

În cadrul conferinței a fost prezentat un document elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale care conține elemente conceptuale pentru fundamentarea noii Strategii Naționale de Apărare a Țării.  Fără a se substitui Strategiei, documentul își propune să fundamenteze științific și critic conceptul de securitate extinsă, practic nucleul ideatic în jurul căruia este elaborată o astfel de strategie.

Rolul unei strategii de securitate națională este crucial, pentru că are în vedere analizarea mediului de securitate, definirea limpede și concisă a conceptului de securitate și racordarea sa la spectrul de amenințări, păstrarea unui echilibru delicat între domeniile incluse în și cele excluse din sfera securității, specificarea obiectelor prioritare de referință și a domeniilor securității, iar criteriul decisiv constă în capacitatea de a trece de la domeniul politic la cel strategic și de a transpune conceptul de securitate în plan operațional.

Documentul elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale teoretizează domeniile incluse în conceptul de securitate națională extinsă - apărarea, securitatea socială, securitatea educațională, securitatea alimentară, securitatea economică, securitatea energetică, securitatea mediului, securitatea financiară, securitatea infrastructurilor critice - oferind totodată exemple de abordări din Strategia de Securitate Europeană, strategiile unor țări europene, precum și din cea a Statelor Unite ale Americii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cretu Marian Liviu 21 Jun, 2015 13:13 Personal, consider oportuna infiintarea unei astfel de institutii, insa consider ca activitatea acestei institutii trebuie coroborata cu activita[i practice care sa promoveze valori social/nationale, uitate din pacate in ultima vreme, cum ar fi: patriotismul, promovarea si protejarea valorilor nationale, etc