Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT MAI Nr. 310 din 29 decembrie 2014

ro

29 Dec, 2014 20:04 2052 Marime text
După expirarea Codului Roșu de fenomene meteo periculoase manifestate sub formă de ninsori și viscol, în prezent mai sunt în vigoare avertizări de Cod Portocaliu în județele Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, zona montană a județului Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea și Tulcea și de Cod Galben în alte 18 județe și Municipiul București.

Pentru prevenirea situațiilor de urgență și ajutorarea persoanelor sunt pregătite 24.600 forțe și 2.100 utilaje aparținând Ministerului Afacerilor Interne, la care se adaugă și alte resurse de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor, dar și de la autoritățile locale.

Din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, intervențiile forțelor din teren se desfășoară în mod integrat, fiind utilizate capabilități de la toate instituțiile.

În cele 3 județe care s-au aflat sub avertizare de Cod Roșu, respectiv, Vrancea, Buzău și Brăila, s-a acționat în aceste ore cu aproape 900 de forțe ale MAI și MApN, care au avut la dispoziție 180 de mijloace de intervenție – autospeciale, camioane sau taburi militare.

În ceea ce privește circulația rutieră, s-au deschis două drumuri naționale din județul Buzău, respectiv DN1B – Buzău Ploiești și DN10, pe ambele, însă, circulându-se cu restricții pentru autovehiculele cu o greutate mai mare de 7,5 tone. Rămân închise la această oră, din cauza ninsorii abundente și a viscolului, toate tronsoanele de drumuri naţionale din judeţele Brăila şi Vrancea, dar şi unele tronsoane din judeţele Călăraşi, Bacău, Galați, Ialomiţa și Tulcea. Circulația rutieră se menține închisă pe autostrada A2 Bucureşti - Drajna – Feteşti și pe DN3A – Drajna-Fetești.
Restricţiile de tonaj impuse pe DN4 Bucureşti - Olteniţa, DN12A Miercurea Ciuc - Lunca de Sus şi pe DN13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc au fost ridicate.

Toate drumurile care au fost închise preventiv în ultimele ore vor fi deschise imediat ce se va putea circula în condiții de siguranță.
Nu au fost persoane decedate sau dispărute ca urmare a viscolului sau zăpezilor. De dimineață și până la această oră 38 de persoane au fost salvate din situații de risc.

În județul Brăila, o  autospecială cu șenile din cadrul ISU Brăila s-a deplasat către satul Tătaru, comuna Dudești, pentru a transporta o femeie însărcinată, urmând ca aceasta să fie preluată de către Serviciul de Ambulanță Județean.
La Galați, o mașină a rămas înzăpezită pe DJ 254, în dreptul localității Ivești Călmățui. Cele 2 persoane care se aflau în mașină au fost preluate de un echipaj ISU.

Măsuri de intervenție rapidă au fost dispuse și în județul Ialomița, pentru salvarea mai multor persoane rămase înzăpezite în localitățile Săpunași și Andrășești.

În prezent se derulează o acțiune de intervenție în județul Tulcea unde 2 ambulanțe sunt înzăpezite. Una dintre ele transportă 3 persoane care necesită dializă, iar cealaltă o femeie gravidă. Pentru deblocarea situației se deplasează în zonă forțe de intervenție cu o autospecială tip freză. Menționăm că în cursul zilei de ieri, tocmai pentru a evita acest tip de situații de risc pentru persoanele care necesită îngrijire medicală permanentă, peste 300 de persoane care necesită dializă, au fost transportate, cu acordul lor, în zone accesibile.

La această oră, în țară sunt 66 de unități administrativ teritoriale (comune și orașe) din 19 județe unde sunt probleme din cauza ninsorilor și viscolului puternic. Conform informării Electrica SA, la ora 13.00 în țară erau 52 de localități cu probleme în alimentarea cu energie electrică. Pentru remedierea acestor situații se acționează în teren cu 76 de echipe.

Pentru orele următoare, odată cu reducerea în intensitate a ninsorilor și a viscolului, acțiunile se vor concentra pe aducerea la normalitate a circulației rutiere și a furnizării utilităților.

Vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat tuturor autorităților care acționează pentru deszăpezire să-și intensifice acțiunile imediat ce viscolul se va opri din intensitate.

Întreaga coordonare a acțiunilor de intervenție în situații de urgență desfășurate în aceste ore este asigurată prin Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii