Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea lunii la MAE - Manual diplomatic şi consular

ro

28 Jan, 2014 18:12 1505 Marime text
Ministerului Afacerilor Externe a găzduit, marţi, 28 ianuarie 2014, în cadrul programului Cartea lunii la MAE, evenimentul editorial de lansare a volumului „Manual diplomatic şi consular”, autor Constantin Karadja, editat de dr. Stelian Obiziuc şi dr. Ottmar Traşcă.
La eveniment au participat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, descendentul familiei Karadja Ştefan Mănescu, reprezentanţi ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic şi consular şi jurnalişti.
În intervenţia sa, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa acestui demers editorial, menit să readucă în atenție o  figură marcantă a diplomaţiei române, un model pentru tânăra generaţie: „Constantin Karadja este un exemplu de muncă asiduă dedicată profesiei sale şi marilor principii ale umanităţii. Secretarul de stat a menţionat că volumul poate constitui primul pas în redescoperirea unei întregi generaţii de  diplomaţi  care au marcat istoria diplomaţiei române şi care trebuie să se regăsească în  ”galeria diplomaţilor de excepţie ai României.”
Totodată, secretarul de stat a subliniat caracterul de contemporaneitate al volumului, apreciind că aceasta poate fi un instrument de lucru util pentru diplomaţia actuală: „Manualul diplomatic şi consular este un text de referinţă, nu doar pentru a înţelege necesităţile Ministerului Afacerilor Externe la momentul la care a fost redactat, dar şi o pledoarie pentru creşterea continuă a eficienţei actului diplomatic şi consular,  un imperativ constant al oricărui sistem managerial al diplomaţiei române, astfel încât acest corp de elită să-şi poată îndeplini misiunea de apărare şi protejare a obiectivelor de politică externă şi mai ales a drepturilor cetăţenilor români. ”
Dr. Stelian Obiziuc a amintit cercetarea extinsă desfăşurată pentru editarea volumului şi a evidenţiat importanţa lucrării: „Lucrarea rămâne un model de analiză, de reflecţie şi se înscrie pe linia unei continuităţi în istoriografia dreptului diplomatic şi consular român”.
Dr. Ottmar Traşcă s-a referit la efortul editorial depus pentru finalizarea Manualului diplomatic şi consular, subliniind potenţialul documentelor existente în arhive pentru publicarea unor lucrări viitoare referitoare la activitatea lui Constantin Karadja.
Participanţii au apreciat,  de asemenea, viziunea asupra rolului dreptului internaţional de ordonare a societăţii internaţionale după sfârşitul conflagraţiei mondiale, precum şi încercarea autorului de a contribui prin această carte la domnia legii în cadrul serviciului diplomatic.
Manualul de drept diplomatic şi consular elaborat de Constantin I. Karadja la începutul anilor ’40, constituie o lucrare sistematică de excepţie, o contribuţie originală din perspectiva istoriei dreptului diplomatic şi consular românesc.
 
Informaţii de background
Manualul diplomatic şi consular redactat de Constantin Karadja reuneşte legi, regulamente, documente, instrucţiuni şi extrase din doctrina juridică, însoţite de explicaţii, menite să ofere personalului diplomatic şi consular puncte de reper în activitatea curentă.
Conceput după modelul american al Departamentului de Stat şi adaptat realităţilor româneşti, Manualul s-a dorit a fi un îndrumar de norme şi instrucţiuni, actualizate permanent, absolut necesar bunei desfăşurări a activităţilor specifice domeniului diplomatic şi consular, un instrument de lucru modern, capabil să asigure eficienţa, transparenţa şi, mai ales, cultura profesională multilaterală cerute de o diplomaţie modernă. Deşi a fost elaborat în perioada  1941 - august 1944, manualul nu a putut fi publicat în acea perioadă, datorită contextului istoric şi a văzut pentru prima dată tiparul la 73 de ani de la începerea cercetării.
Ministerul Afacerilor Externe derulează două programe de promovare editorială: Cartea lunii la MAE, dedicat lucrărilor scrise de diplomaţi români şi Repere editoriale la MAE, pentru apariţiile de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii