Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială de acţiune privind cheltuielile militare

ro

17 Apr, 2012 16:24 869 Marime text

Comunicat de presă

Ziua mondială de acţiune privind cheltuielile militare

Ministerul Afacerilor Externe al României salută marcarea, la 17 aprilie 2012, a Zilei mondiale de acţiune privind cheltuielile militare, prin peste 100 de acţiuni care au loc în 35 de state. Evenimentele se desfăşoară concomitent cu publicarea raportului final privind cheltuielile militare aferente anului 2011, de către Institutul internaţional pentru cercetări în domeniul păcii din Stockholm (SIPRI).

Iniţiativa a fost lansată, anul trecut, de către Biroul internaţional pentru pace din Geneva (IPB) şi Institutul pentru studii politice din Washington (IPS) în vederea conştientizării impactului pe care îl are alocarea unor resurse financiare semnificative pentru dotarea forţelor armate asupra componentelor de securitate umană.

Având în vedere nivelul mediu anual de 1,2 trilioane de USD la care se cifrează cheltuielile militare în ultima decadă, ţara noastră împărtăşeşte apelurile lansate de înalţi oficiali ONU în legătură cu o potenţială reorientare a unei părţi din aceste fonduri către cele opt zone critice pentru eradicarea sărăciei până în anul 2015, aşa cum au fost definite în Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.  

România este un promotor activ al acestei teme, una dintre materializările concrete reprezentând-o rezoluţia intitulată „Informaţii obiective privind chestiunile militare, inclusiv transparenţa cheltuielilor militare”, pe care România, împreună cu Germania, o promovează bienal în Comisia I (pace şi securitate internaţională) a Adunării Generale a ONU.

În această perioadă, cele două state sunt angajate în demersuri de promovare a importanţei participării statelor la schimbul de informaţii ce se realizează în baza Raportului ONU privind cheltuielile militare (MilEx). În acest sens, scrisori comune ale şefilor celor două diplomaţii, miniştrii Cristian Diaconescu şi Guido Westerwelle,  au fost adresate, în luna martie 2012, secretarului general al ONU, liderilor organizaţiilor regionale, precum şi omologilor din state care nu contribuie sau nu prezintă frecvent date la MilEx. În documente se subliniază, între altele, potenţialul MilEx de a contribui concret atât la asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, cât şi la alocarea de resurse destinate dezvoltării economice şi sociale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii