Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu la sediul NATO

ro

13 Feb, 2014 10:56 755 Marime text
13 februarie  2014
 
    Comunicat de presă
Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu la sediul NATO
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a efectuat miercuri, 12 februarie 2014, o vizită de lucru la sediul NATO, în contextul invitaţiei de a participa, ca vorbitor principal, în data de 13 februarie 2014, la deschiderea Conferinţei de lansare a proiectului multinaţional şi multi-anual NATO-Rusia în domeniul telemedicinei, din cadrul Programului pentru Ştiinţă pentru Pace şi Securitate al Alianţei Nord-Atlantice.
Programul vizitei de lucru a cuprins întrevederi cu Alexander Vershbow, adjunct al Secretarului General al NATO, Terry Stamatopulos, asistent al Secretarului General al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Heinrich Brauss, asistent al Secretarului General al NATO pentru politica şi planificarea apărării şi Patrick Auroy, asistent al Secretarului General al NATO pentru investiţii în domeniul apărării. Obiectivul principal al întâlnirilor l-a constituit realizarea unor consultări substanţiale în pregătirea reuniunilor miniştrilor de externe ai NATO din aprilie şi iunie 2014, precum şi a Summit-ului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie 2014).
În cadrul contactelor cu înalţii oficiali ai NATO, demnitarul român, a evocat aniversarea, în 2014, a 10 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. Cu acest prilej, a evidenţiat susţinerea ţării noastre pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi pentru politica Aliată a uşilor deschise, subliniind importanţa abordării procesului extinderii NATO, inclusiv în contextul dezbaterilor care vor avea loc la Summit-ul din această toamnă. De asemenea, a subliniat interesul ţării noastre pentru ca la viitorul Summit să se înregistreze progrese privind politica Alianţei în domeniul securităţii cibernetice, respectiv din perspectiva securităţii energetice. 
Totodată, oficialul român a informat în legătură cu stadiul amplasării sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul ţării noastre, evidenţiind importanţa menţinerii calendarului Aliat pentru operaţionalizarea sistemului, precum şi interesul României ca tema să figureze în mod adecvat pe agenda Summit-ului din 2014.
O temă distinctă a constituit-o securitatea şi stabilitatea în Afganistan, secretarul de stat reconfirmând intenţia României de a contribui la viitoarea misiune a NATO, Resolute Support.
Oficialii aliaţi au exprimat aprecieri pentru contribuţia României la operaţiile Alianţei, precum şi la construcţia sistemului de apărare antirachetă, dar şi pentru activitatea desfăşurată ca Punct de Contact NATO de către ambasadele României în Georgia şi Azerbaidjan sau ca şef al proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi a substanţelor chimice din Republica Moldova.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a împărtăşit oficialilor Alianţei evaluările părţii române privind situaţia din Ucraina şi a subliniat obiectivele avute în vedere în cursul acestui an în cadrul Parteneriatului Estic.
Deplasarea la sediul NATO a oferit şi prilejul organizării unei întrevederi a secretarului de stat Bogdan Aurescu cu reprezentantul permanent al Turciei la NATO, Fatih Ceylan, ocazie cu care a avut loc un schimb de opinii privind cooperarea în plan bilateral, în contextul Dialogului Strategic România-Turcia, precum şi al Trilateralei Polonia-România-Turcia, viitorul procesului de extindere al NATO, pe care ambele state îl susţin şi alte teme de interes comun pentru cei doi Aliaţi şi parteneri strategici.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii