Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în Israel

ro

15 Nov, 2013 20:26 800 Marime text
În cadrul vizitei oficiale efectuate în Israel în perioada 12 -14 noiembrie 2013, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut o serie de  întrevederi cu membri ai Guvernului israelian, reprezentanţi ai Knesset-ului şi cu oficiali europeni prezenţi în Israel la Forumul European "The Knesset Caucus for furthering relations between Israel and Europe". În cadrul întrevederilor a fost exprimat interesul reciproc pentru valorificarea relaţiei bilaterale speciale şi consolidarea acesteia sub aspect politic, social, economic şi investiţional. De asemenea, au fost analizate modalităţile de dezvoltare a cooperării pe anumite dosare sectoriale.
 
Cristian David a vizitat Universitatea Ebraică din Ierusalim unde a discutat cu reprezentanţii Centrului de studii pentru cultura şi istoria evreilor originari din România despre posibilitatea iniţierii unor viitoare colaborări şi parteneriate între instituţii de învăţământ şi cercetare din România şi Universitatea Ebraică din Ierusalim. "Vom susţine activitatea acestui centru de cercetare pentru reflectarea corectă a istoriei şi privim cu încredere spre viitor la tânăra generaţie din Israel şi România care trebuie să îşi cunoască trecutul pentru a înţelege prezentul şi astfel să îşi poată construi viitorul", a declarat ministrul delegat Cristian David.
 
Ministrul delegat a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului, Yad Vashem din Ierusalim, ocazie cu care a fost evidenţiată necesitatea păstrării memoriei victimelor Holocaustului. Demnitarul român a vizitat  şi localitatea Rosh Pina, unde s-a întâlnit cu autorităţi locale, reprezentanţi ai comunităţii evreilor originari din România, iniţiatori ai proiectului de restaurare a primei aşezări înfiinţată în Israel de evrei moineşteni, la 1882. Richard Armon, iniţiatorul proiectului, a subliniat necesitatea readucerii în atenţia românilor, dar mai ales a evreilor, a contribuţiei pe care au avut-o cei veniţi din România la construcţia statului Israel. "Avem obligaţia de a arăta istoria reală. Evreii originari din România au fost pionieri aici, au pus piatra de temelie mai multor aşezări din Israel şi au devenit renumiţi în toate domeniile: cultură, artă, economie, politică", a declarat Richard Armon.
 
Oficialul român s-a întâlnit la Haifa cu reprezentanţii Centrului Cultural din regiune şi cu cei al filialei locale a HOR. Cei prezenţi şi-au manifestat dorinţa de a fi mai vizibili în activităţile destinate păstrării identităţii culturale şi lingvistice şi de a susţine promovarea României în Israel. În context, ministrul delegat a ţinut să precizeze că tot ce au creat în Israel evreii originari din România în domeniul cultural este parte a patrimoniului cultural românesc şi nu trebuie să se piardă "Dumneavoastră sunteţi cei care tineţi vie flacăra identităţii româneşti aici. Sunteţi una dintre cele mai importante comori din afara graniţelor României ".
Centrul Cultural de la Haifa a primit şi o donaţie de carte românească din partea Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni.
 
Vizita a cuprins şi întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Israel unde au fost discutate modalităţi de colaborare pe diferite proiecte de interes pentru comunitate. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Israel, stabilindu-se o serie de direcţii care să înlesnească accesul investitorilor evrei originari din România la informaţii privind proiecte de afaceri şi domenii de interes.
 
Un alt punct pe agenda vizitei în Israel a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni l-a constituit întâlnirea cu directorul general al trustului de presă național IBA (Israel Broadcasting Authority),Yoni ben Menachem. Au fost discutate o serie de proiecte în domeniul audiovizual care să contribuie la o mai mare apropiere între cele două ţări şi o mai bună cunoaştere a României. În acest sens, s-a analizat posibilitatea reluării în Israel a unor proiecte de emisiuni de radio în limba română, dar şi de iniţiere a unui proiect de emisiune de televiziune în limba română.
 
Oficialul român a vizitat şi aşezământul Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim unde a discutat cu Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan despre problemele comunităţii românești din regiune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii