Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, în Republica Macedonia - 23 septembrie 2014

ro

23 Sep, 2014 11:10 1165 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat în perioada 19 - 20 septembrie 2014, o vizită în Republica Macedonia, la Skopje și Bitola.

 În prima zi a vizitei, oficialul român s-a întâlnit la Skopje cu liderii asociațiilor aromânilor/meglenoromânilor, cadrele didactice de la Catedra de Filologie Română din cadrul Universității “Kiril și Metodiu”, consulii onorifici ai României în Republica Macedonia, absolvenții de studii în România și liderii de opinie.
La reuniune au participat: Mitko Kostov Papuli - președintele Partidului Aromânilor din Republica Macedonia, Stoian Taskov - președintele Ligii Aromânilor din Macedonia, Vanghea Steryu Mihanj - președinta Societății Scriitorilor și Artiștilor din Macedonia, Mihaylo Sterio - vicepreședintele Consiliului Tinerilor Aromâni, prof. univ dr. Petar Atanasov, Mihai Atanasov, lector în cadrul Catedrei de Filologie a Universității “Kiril și Metodiu”, Alexandru Mamakis, consul onorific al României la Bitola, Aliriza Osmani, consul onorific al României la Kumanovo, Sterio Nakov, consul onorific al României la Stip.

 În cadrul discuțiilor, ministrul delegat Bogdan Stanoevici și-a exprimat aprecierea pentru implicarea reprezentanților comunității în proiecte dedicate păstrării și afirmării identității etnice, lingvistice și religioase a aromânilor/meglenoromânilor din Macedonia și pentru activitatea academică deosebită în ceea ce privește conservarea dialectului meglenoromân. Demnitarul român i-a încurajat pe reprezentanții tinerei generații să se implice în proiecte editoriale de presă scrisă, radio și televiziune, care pot deveni instrumente de consolidare și promovare a imaginii oricărei comunități puternice. A fost, de asemenea, reiterat sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul MAE pentru acțiunile și programele organizate de mediul asociativ al aromânilor din Republica Macedonia.
În cea de-a doua zi a fost vizitată Bitola, o localitate tradițională cu obiective importante pentru istoria aromânilor din Balcani și pentru patrimoniul spiritual românesc: Biserica “Sfinții Constantin și Elena”, clădirea fostului Liceu Românesc, Cimitirul Aromânilor. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a depus o coroană de flori și s-a recules la mormântul primului revizor al Școlilor Românești din Balcani, Apostol Margarit și la cripta lui Constantin Belimace, creatorul imnului aromânilor, “Părinteasca Dimandare”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii