Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, în perioada 26 - 28 octombrie, în Italia

ro

30 Oct, 2014 10:23 950 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în perioada 26 -€28 octombrie 2014, o vizită în Italia, la Torino și Florența. Programul vizitei a cuprins întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, membri ai comunității românești din zonă, discuții cu mediul asociativ, precum și participarea la manifestări culturale dedicate românilor care trăiesc în Italia.
La Torino, oficialul român a participat, în calitate de invitat, la evenimentul „România din suflet”, eveniment care s-a bucurat de o largă participare a membrilor comunității din aceasta localitate.

La Florența, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a avut o întrevedere cu vicepreședinta Regiunii Toscana, Stefania Saccardi. Discuțiile purtate cu această ocazie au pus în lumină buna integrare a importantei comunități românești din această regiune, comunitate estimată la ora actuală la peste 71 000 de persoane. Vicepreședinta Saccardi a apreciat drept extrem de importantă această întrevedere și a confirmat întreaga deschidere a autorităților din Florența și Toscana pentru dezvoltarea, alături de autoritățile din România, de programe care să optimizeze procesul de integrare și să rezolve, într-un mod eficient și benefic tuturor părților implicate, unele situații complexe care implică membri ai comunității românești. Demnitarul român a apreciat dialogul deschis și interesul în construirea de astfel de proiecte comune și a subliniat importanța punerii în lumină a contribuției reale pe care numeroasa comunitate românească din peninsulă o are la viața economică și socială a regiunii și a Italiei. Ambele părți au insistat asupra necesității unei reacții ferme și lipsite de echivoc în privința oricăror accente și atitudini xenofobe sau extremiste, în condițiile unei Europe unite, în care drepturile și obligațiile tuturor cetățenilor europeni sunt aceleași.

De asemenea, ministrul delegat a participat la o întâlnire cu oficiali italieni, reprezentanți ai clerului ortodox român din Toscana, lideri ai asociațiilor românești din regiune, precum și cu reprezentanți ai media locale italiene și de limbă română. În intervenția sa, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a vorbit despre relația exemplară dintre autoritățile locale și comunitatea românească, despre buna colaborare dintre asociațiile românești, precum și despre cele mai recente măsuri luate de către Guvernul României în sprijinul românilor de peste hotare - reducerea sau anularea unor taxe consulare relevante, îmbunătățirea și ușurarea accesului la serviciile consulare și deschiderea Programului „Prima Casa” către românii din străinătate.

Totodată, oficialul român a dialogat cu reprezentanții mediului asociativ românesc pe chestiuni de interes, cum ar fi necesitatea federalizării asociațiilor în scopul dezvoltării de evenimente ample și vizibile, dezvoltarea de proiecte în scopul conservării identității și spiritualității românești în rândul membrilor comunității, precum și căile de informare disponibile cu privire la categoriile de proiecte care pot fi susținute, în conformitate cu prevederile legale, de către DPRRP - MAE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii