Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Roma

ro

04 Mar, 2016 17:15 1294 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, 4 martie 2016, în cadrul vizitei oficiale în Republica Italiană, o serie de întâlniri cu Franco Gabrielli, prefectul Romei, cu Emilia Mazzuca, consilier pentru afaceri interne al Administrației Prezidențiale italiene, și consulii generali ai României în Italia.

Discuțiile purtate cu reprezentanții autorităților centrale și locale italiene au evidențiat relațiile bilaterale excelente dintre România și Italia, ambele părți arătându-și deschiderea pentru continuarea cooperării bazate pe valorile dialogului intercultural și pe promovarea diversității culturale în context european.
Ministrul delegat Dan Stoenescu a reiterat interesul statului român pentru consolidarea identității naționale, prin afirmarea și păstrarea valorilor culturale și spirituale ale comunităților românești de peste hotare. În context, demnitarul român a accentuat importanța organizării de cursuri facultative de limba română, ca limbă maternă, în învățământul public italian preuniversitar. De asemenea, a mulțumit autorităților italiene pentru sprijinul acordat proiectului privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) organizat la nivelul mai multor școli din Italia.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată importanța menținerii unui dialog constant și deschis cu privire la gestionarea procesului electoral organizat de către autoritățile române în 2016, mai ales în contextul noilor modificări din domeniul legislativ, conform cărora secții de votare cu liste permanente se pot înființa doar prin înscrierea în Registrul Electoral a românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Totodată, ministrul delegat a arătat susținerea statului român pentru stimularea dialogului intercultural, prin organizarea de evenimente culturale comune. În acest sens, a subliniat importanța pregătirii din timp a evenimentelor dedicate sărbătoririi Centenarului România Modernă, în anul 2018, în strânsă colaborare cu autoritățile locale din Roma și din celelalte localități unde se află importante comunități românești.

Agenda de astăzi a ministrului delegat Dan Stoenescu mai cuprinde întâlniri cu reprezentanții cultelor românești din Italia și cu membrii ai comunității românești din regiunea Lazio. Cu acest prilej, reprezentanții Autorității Electorale Permanente vor susține și o sesiune de informare cu privire la noile modalități de vot.
Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană, desfășurată în perioada 2 – 6 martie 2016, continuă cu o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și cei ai comunității românești din Rignano Flaminio, precum și cu participarea la evenimentul Sărbătoarea Românilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii