Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, în Republica Elenă

ro

15 Nov, 2013 20:24 547 Marime text
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Atena, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut vineri, 15 noiembrie 2013, o întrevedere cu vice-premierul și ministrul afacerilor externe elen, Evangelos Venizelos.
În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au analizat stadiul excelent al cooperării dintre România şi Grecia şi au avut un schimb extins de vederi cu privire la temele aflate în atenţie pe agenda europeană şi regională.

În acest sens, a fost discutat calendarul dialogului la nivel înalt pentru perioada următoare și a fost convenit ca, pe baza potenţialului important existent, să se asigure un ritm intensificat al dialogului politic și al cooperării la nivel sectorial. A fost agreată organizarea unei vizite în Grecia a primului-ministru Victor Ponta, iar vicepremierul și ministrul de externe Evangelos Venizelos a acceptat invitația adresată de omologul român de a efectua o vizită la București.
Având în vedere rezultatele foarte bune ale cooperării trilaterale România – Bulgaria – Grecia, cei doi miniștri au agreat să sprijine organizarea unei noi reuniuni în acest format, la nivelul miniștrilor afacerilor externe, la Atena, pe perioada Președinției elene a Consiliului UE (semestrul I 2014).
Ministrul Titus Corlățean a  remarcat nivelul foarte bun al relațiilor economice dintre România și Grecia și a salutat creșterea acestora cu 2% în cursul acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei doi miniștri au transmis un mesaj de încurajare pentru oamenii de afaceri români și eleni să valorifice oportunitățile existente pe ambele piețe.
Ministrul român al afacerilor externe a salutat rolul dinamic şi contribuţia pe care o au la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare comunitatea română din Grecia şi comunitatea elenă din România.

Întrevederea a prilejuit și un schimb extins de vederi cu privire la prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Grecia o va asuma începând cu 1 ianuarie 2014. Salutând convergențele dintre prioritățile elene și obiectivele României pe agenda UE,  cele două părţi au convenit să menţină o strânsă consultare şi coordonare în domeniul afacerilor europene, pe teme precum: creșterea economică, reducerea șomajului în rândul tinerilor, asigurarea coeziunii UE, consolidarea Uniunii Economice și Monetare, gestionarea problemelor migrației, Politica Maritimă Integrată și perspectivele extinderii UE cu Statele din Balcanii de Vest.
Ministrul român a mulţumit ministrului Evangelos Venizelos pentru sprijinul constant al  Greciei pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Șefii celor două diplomații au avut un schimb extins de opinii cu privire la alte teme de interes aflate pe agenda europeană, precum: viitorul UE, Uniunea Economică şi Monetară, extinderea UE, Parteneriatul Estic, azil/migrație, precum şi evoluţiile din Balcanii de Vest şi cooperarea regională, cu accent pe Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) și Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

Au fost trecute în revistă priorităţile României pe durata deţinerii Preşedinţiei în exerciţiu a SEECP, cu accent pe domeniile justiției și afacerilor interne, educației și turismului, subliniindu-se necesitatea lansării unor proiecte concrete. S-a convenit coordonarea periodică între cele două capitale, având în vedere suprapunerea dintre Președinția elenă a Consiliului UE și Președinția-în-Exercițiu română a SEECP (semestrul I 2014), context în care s-a agreat organizarea, la Salonic, în trimestrul I 2014, a unei reuniuni a celor două Președinții la nivelul miniștrilor afacerilor externe. Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitor privind evoluţiile de pe scena internaţională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii