Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita la Bruxelles a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David

ro

23 Feb, 2014 18:55 699 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat pe 21 februarie 2014, o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai principalelor asociații românești - Arthis, EuropaNova, Fundația Valențe Umane, Rombel, parohii, elevi români din școlile belgiene, antreprenori și personalități marcante din rândul comunității de români stabiliți în Belgia, printre care amintim: artiști, cadre didactice, politicieni.
În ansamblu, întâlnirile au evidențiat specificul comunității de români din Belgia care derivă din concentrarea majorității acestora în regiunea Bruxelles și din componența unică formată din românii care lucrează în instituțiile europene sau activează în mediul internațional din Bruxelles. În acest dublu cadru, belgian și european, ministrul delegat Cristian David a subliniat impactul special al proiectelor propuse de asociațiile românești din Bruxelles, încurajându-le să fie cât mai active pentru a contribui la o mai bună cunoaștere a României.
Discuțiile cu mediul asociativ din Bruxelles au prilejuit cunoașterea proiectelor concrete propuse comunității de români care au ca obiectiv păstrarea valorilor identitare românești  - limbă, cultură, civilizație, susținerea integrării în societatea belgiană, protejarea drepturilor românilor, menținerea legăturii cu țara și promovarea imaginii României. Oficialul român a apreciat diversitatea și calitatea proiectelor asociațiilor din Bruxelles și a reiterat deschiderea Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni pentru oferirea de sprijin, financiar sau prin parteneriate, care să vizeze îndeplinirea celor cinci obiective amintite.
Ministrul delegat Cristian David a vizitat Casa de cultură belgo-română Arthis unde a avut discuții cu reprezentanți ai asociațiilor care funcționeză din 2013 sub umbrela Federației Asociațiilor Românești din Belgia (FARB) și a oferit un interviu în direct Radioului Arthis lansat în decembrie 2013, cu sprijinul financiar al DPRP. Momentul a prilejuit transmiterea de felicitări pentru celebrarea a 20 de ani de la crearea Arthis.
Ministrul român a vizitat și singura librărie de carte românească din Bruxelles, proiect inițiat de Asociația EuropaNova în 2012 pentru a promova literatura română.
Programul vizitei a inclus și un dejun de lucru al ministrului delegat Cristian David cu antreprenorii români din Belgia, președintele și membri ai Clubului de afaceri România-Belgia (CAROMB). Oficialul român a subliniat importanța comunității de români ca vector în aprofundarea relațiilor economice cu Belgia, în completarea demersurilor Ambasadei României în acest stat. Ministrul delegat a menționat și potențialul economic oferit de însăși prezența numeroasă a românilor care generează o cerere pentru produsele tradiționale. De asemenea, demnitarul a subliniat rolul important al antreprenorilor români în promovarea avantajelor economice ale României în mediul de afaceri.
Totodată, ministrul delegat Cristian David a participat la un curs de limbă română pentru copii români de la școala «Sagesse Philomène» din Bruxelles, înscrisă în programul Deschidere către Limbi și Culturi, derulat în Belgia din 2008 de Ministerul român al Educației și Institutul Limbii Române, împreună cu Comunitatea francofonă din Belgia, care permite includerea, la cererea părinților români, de cursuri opționale de limbă, cultură și civilizație română în curricula școlilor belgiene. Cu această ocazie, oficialul român a realizat o donație de carte în limba română pentru elevii români din școală.
Nu în ultimul rând, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanții bisericilor din Bruxelles - Parohia Sf. Nicolae, Biserica Buna Vestire, Capela Sf. Parascheva,  cu care a avut un schimb de opinii asupra nevoilor comunității de români din Bruxelles și a modalităților prin care DPRP ar putea sprijini eforturile acestora. Ministrul delegat Cristian David a exprimat aprecieri pentru activitatea susținută a bisericii românești și pentru numeroasele proiecte educaționale, sociale, culturale și spirituale, derulate în folosul comunității de români din Bruxelles.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii