Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita în România a ministrului islandez al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior

ro

19 Jan, 2012 17:06 807 Marime text
Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, va avea, la 19 ianuarie 2012, la Bucureşti, convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Republicii Islanda, Össur Skarphéðinsson, care va efectua o vizită oficială în România la invitaţia şefului diplomaţiei române. Este cea dintâi vizită în ţara noastră a unui şef al diplomaţiei islandeze, de la momentul stabilirii relaţiilor diplomatice dintre două ţări, la 16 mai 1956.

Pe agenda discuţiilor figurează, în principal, dinamizarea relaţiilor româno-islandeze, din perspectivă politică şi economică, procesul de aderare a Islandei la Uniunea Europeană, precum şi principalele subiecte aflate pe agenda europeană, cum ar fi extinderea UE, guvernanţa economică, criza din zona Euro, perspectiva financiară multianuală.

În cadrul discuţiilor, va fi abordată, de asemenea, şi problematica NATO, în contextul summit-ului de la Chicago din 20-21 mai 2012.

Demnitarul islandez va mai avea convorbiri cu ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, precum şi o întrevedere cu vice-preşedintele Senatului, Filip Petru.

Informaţii suplimentare:

La 16 iulie 2009, Islanda a adresat Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE cererea de aderare la Uniune. Până în acest moment, Islanda a deschis 11 capitole de negociere, dintre care 8 au fost provizoriu închise. După încheierea negocierilor de aderare la UE, Islanda va organiza un Referendum privind Tratatul de Aderare a ţării la Uniune.

Islanda este membră a Spaţiului Economic European, a NATO şi membru asociat al spaţiului Schengen.

Începând cu 1 ianuarie 2012, Islanda a liberalizat complet piaţa muncii pentru cetăţenii români (şi bulgari).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii