Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita de lucru a ministrului afacerilor externe, Andrei Marga, la Sofia

ro

14 Jul, 2012 19:38 1218 Marime text
Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a efectuat vineri, 13 iulie 2012, o vizită de lucru la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Nickolay Mladenov. În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au evidenţiat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale, reflectate în cadrul reuniunilor Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt şi în cadrul şedinţelor comune de Guvern.

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea foarte bună în cadrul UE şi coordonarea susținută în ceea ce priveşte dosarele europene în care ambele ţări au poziţii similare: aderarea la spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Pactul fiscal, Agenda EU de Creștere, politica de coeziune, Politica Agricolă Comună, extinderea UE.

Totodată, cei doi oficiali au abordat teme legate de evoluţiile şi perspectivele dosarelor de interes de pe agenda internaţională.

A fost apreciată cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în plan regional, în cadrul formatelor regionale, cât şi al trilateralei România-Bulgaria-Grecia, şeful diplomaţiei române exprimând interesul pentru intensificarea dimensiunii pragmatice a acestei colaborări.

Ministrul Andrei Marga a evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării economice dintre cele două ţări, care s-a concretizat, anul trecut, în schimburi comerciale de 3,2 mld. Euro, România fiind al treilea partener economic al Bulgariei şi al doilea din cadrul UE. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru concretizarea proiectului Nabucco, prioritar pentru România.

În cadrul discuţiilor, cele două părţi au fost reliefat importanţa finalizării în termen a interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse, precum şi a podului Calafat-Vidin. De asemenea, a fost convenită continuarea discuţiilor la nivel de experţi în vederea identificării oportunităţilor de realizare şi finanţare a unor proiecte de interes major aflate pe agenda bilaterală româno-bulgară, precum construirea de noi poduri peste Dunăre, la Călăraşi-Silistra şi Bechet-Oreahovo, a unui eventual nou pod la Giurgiu-Ruse şi continuarea autostrăzii Ruse-Svilengrad pe teritoriul României.

În context, oficialul român a salutat nivelul foarte bun al cooperării realizate în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, program care va beneficia şi în exerciţiul financiar 2014-2020 de o alocare importantă. A fost salutată încheirea unui Acord între Guvernele României şi Republicii Bulgaria privind deschiderea a două noi puncte de frontieră la Lipniţa - Kainardjea şi la Dobromir - Krushari, care vor fi situate pe drumuri de interes regional şi construite cu fonduri din cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat rolul cooperării în domeniile cultural şi educaţional, evidenţiind importanţa celor două comunităţi, română, respectiv bulgară, în cadrul relaţiilor bilaterale.

Programul ministrul Andrei Marga la Sofia a inclus şi întâlniri cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri români şi ai comunităţii româneşti din Bulgaria şi o vizită la Biserica românească, unde a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Eroilor Români din Sofia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii