Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxe consulare

ro

16 Sep, 2013 10:13 708 Marime text

16 septembrie 2013

Comunicat de presă

Taxe consulare

Referitor la adoptarea şi intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Amendarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/1992 a fost impusă, în principal, de necesitatea actualizării cuantumului taxelor prevăzute de acest act normativ, prin transformarea în RON, precum şi a listei serviciilor pe care le reglementează, în vederea armonizării cu celelalte dispoziţii ale legislaţiei în materie. În acelaşi scop, în conţinutul ordonanţei au fost sistematizate serviciile prestate în regim de gratuitate şi au fost nuanţate competenţele la nivel instituţional privind aprobarea majorării, reducerii şi scutirii de taxe în cazuri individuale.

Noua reglementare nu aduce modificări procedurale sau structurale semnificative, iar taxele au fost menţinute la acelaşi nivel, după transformarea în RON şi cumularea cu taxa de cerere, prevăzută anterior în mod distinct.

În ceea ce priveşte procedura de redobândire a cetăţeniei române de către persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor şi de către descendenţii acestora până la gradul III (categorie la care se încadrează, între alţii, şi cetăţenii Republicii Moldova), se impune precizarea că noul act normativ nu stabileşte niciun fel de facilităţi suplimentare la depunerea cererilor respective pe teritoriul României, în raport cu cele preluate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare române din străinătate.

Astfel, indiferent dacă cererile se depun în ţară, la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei, sau în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, solicitanţii în cauză sunt supuşi aceloraşi condiţii şi formalităţi şi beneficiază de acelaşi regim de gratuitate la depunerea şi procesarea cererilor aferente, ca şi la eliberarea certificatelor de cetăţenie ulterior aprobării cererilor şi depunerii jurământului de credinţă.

Temeiul legal al acestui regim de gratuitate rămâne, independent de locul depunerii cererii, art. 34 alin. (2) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru evitarea oricăror confuzii, este important totodată să se facă o distincţie clară între procedura de redobândire a cetăţeniei române specificată mai sus, care se îndeplineşte cu titlu gratuit, şi alte servicii a căror efectuare atrage plata unor taxe, precum serviciile notariale prin care se întocmesc anumite înscrisuri folosite ulterior la alcătuirea dosarului de redobândire a cetăţeniei române (copii şi traduceri legalizate, declaraţii în formă autentică). Aceste servicii notariale se prestează, în ţară, de către notarii publici, iar în străinătate, fie de către notari sau alte instituţii competente pe plan local, fie de către ambasadele sau consulatele române, în toate cazurile cu perceperea tarifelor notariale, respectiv a taxelor consulare aferente.

Oficiul Purtator de Cuvant si Comunicare



  



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii