Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu promovează mecanismul european SOLVIT ca modalitate de sprijin a cetăţenilor europeni

ro

25 Apr, 2013 21:01 1130 Marime text
Subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Răzvan-Horaţiu Radu a susţinut astăzi, 25 aprilie 2013, la Centrul Infoeuropa, o conferinţă de presă pe tema mecanismului european SOLVIT şi a modalităţilor de sprijin a cetăţenilor europeni.
Referitor la rolul acestui mecanism Răzvan-Horaţiu Radu a declarat: „În primul rând vreau să amintesc că 2013 este Anul European al Cetăţenilor şi din acest motiv insistăm să acordăm o atenţie  sporită subiectului SOLVIT, care este un mecanism creat de Comisia Europeană, în special, pentru a-i sprijini pe cetăţenii europeni şi pentru a dezvolta piaţa internă. Prin intermediul SOLVIT cetăţenii pot fi sprijiniţi să-şi valorifice cât mai bine drepturile pe care le au, în calitatea lor de resortisanţi ai UE. De asemenea, prin intermediul SOLVIT-ului pot fi sprijiniți inclusiv românii din străinătate pentru valorificarea drepturilor lor în calitate de cetăţeni europeni”. ”Ce este important de reţinut este că la SOLVIT se poate apela gratuit, problemele pot fi rezolvate cu celeritate şi este important de ştiu ce chestiuni intră în competenţa SOLVIT şi care o exced”, a adăugat subsecretarul de stat.
Subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu a prezentat modul de funcţionare, respectiv cele trei criterii de admisibilitate ale unei petiţii SOLVIT (să rezulte din neaplicarea sau aplicarea necorespunzătoare a dreptului european de către administraţia unui stat membru; să aibă un caracter transfrontalier; să nu existe deja o acţiune în justiţie pentru soluţionarea sa), modul cum se formulează şi se depune o reclamaţie, situaţiile de competenţa SOLVIT, subliniind importanţa acestui instrument în ceea ce priveşte drepturile şi oportunităţile pe care le au cetăţenii şi companiile europene, în raport de normele Uniunii Europene. În acest sens, Răzvan-Horaţiu Radu a accentuat importanţa ca aceste informaţii să parvină atât cetăţenilor români din ţară, cât şi celor din afara ţării, menţionând că există deja la misiunile României din statele membre UE materiale de informare şi formulare SOLVIT, având deja loc o serie de conferinţe pe acest subiect cu asociaţii de români din ţări cu mari comunităţi de români (Italia, Spania).
Totodată, subsecretarul de stat a  menţionat  că scopul iniţial al acestui instrument constă în identificarea, prin intermediul centrelor naţionale, a unor soluţii rapide şi pragmatice pentru realizarea efectivă a drepturilor cetăţenilor şi întreprinderilor în cadrul pieţei unice europene.
Cu acest prilej Răzvan-Horaţiu Radu a menţionat şi faptul că România va organiza în 2014 reuniunea anuală a reţelei SOLVIT, la care urmează să participe membri din toate cele 30 de centre SOLVIT din UE/SEE, respectiv reprezentanţii Comisiei Europene.
Centrul SOLVIT România funcţionează în prezent, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu, iar solicitările pot fi trimise pe mail solvit@mae.ro.  De asemenea, pentru detalii suplimentare, poate fi consultată secţiunea de pe site-ul MAE dedicată SOLVIT: http://www.mae.ro/node/19312, unde se regăseşte şi Raportul  de activitate al Centrului SOLVIT România pentru anul 2012.
 
Informaţii suplimentare:
Serviciul SOLVIT  este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE/SEE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea unor proceduri birocratice, situaţiile survenite din cauza aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă, în context transfrontalier, de către autorităţile publice.
Sistemul SOLVIT este direct accesibil publicului, gratuit, iar termenul pentru identificarea unei soluţii este de maximum zece săptămâni.
Pentru mai multe informaţii poate fi accesat şi site-ul:
http://ec.europa.eu/solvit/site/index_ro.htm
Mai multe detalii despre reţeaua SOLVIT, modul cum funcţionează, criteriile de admisibilitate a unei petiţii, cum se formulează o sesizare se regăsesc în materialul de prezentare SOLVIT,  ataşat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii