Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici

ro

31 Mar, 2014 19:30 869 Marime text
În cursul vizitei la Chişinău, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a semnat, alături de omologul său Natalia Gherman, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.
Documentul prevede obligativitatea operatorilor de cablu din România şi Republica Moldova de a prelua serviciile de programe ale societăţilor publice de televiziune din cele două state – TVR, respectiv Moldova 1.
Acordul este complementar şi vine să întărească termenii pentru retransmiterea programelor TVR pe cablu în Republica Moldova, aşa cum au fost stabiliţi aceştia prin Înţelegerea amiabilă semnată în 12 septembrie 2013, la Bucureşti, aprobată ulterior prin Decizia CEDO din 7 noiembrie 2013. Suplimentar, Acordul creează condiţiile pentru retransmiterea în România a programelor postului Moldova 1, pe cablu (în regim must carry), demers de natură să ajute la mai buna cunoaştere, de către opinia publică din ţara noastră, a realităţilor din Republica Moldova.
Informaţii suplimentare
Iniţiativa încheierii Acordului a apărut în contextul demersurilor de soluţionare pe cale amiabilă a litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova.
MAE reaminteşte că, potrivit termenilor Înţelegerii amiabile din 12 septembrie 2013, validaţi în 7 noiembrie 2013 prin Decizie a CEDO, reintrarea TVR pe piaţa media din R. Moldova se face prin următoarele modalităţi:
  • preluarea programelor TVR dedicate R. Moldova de către operatorii de cablu din R. Moldova;
  • alocarea către TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău;
  • alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii R. Moldova şi (în acest scop) eliberarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în R. Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia R. Moldova.
Programele TVR au revenit efectiv în spaţiul media de peste Prut, prin cablu şi prin proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, la 1 Decembrie 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii