Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

ro

11 Mar, 2013 13:39 535 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a prezidat astăzi, 11 martie, la Bruxelles, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). La reuniune a participat, în calitate de principal invitat, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă. De asemenea, au fost prezenţi miniştri de externe şi ai afacerilor europene din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum şi comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle, şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid.

Agenda discuţiilor a inclus un schimb de opinii pe tema evoluţiilor din Republica Moldova şi a perspectivelor dialogului acesteia cu Uniunea Europeană, în pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic (Vilnius, noiembrie 2013).

Participanţii la reuniune au exprimat aşteptările europene privind revenirea rapidă la stabilitate şi au adresat un îndemn tuturor forţelor politice pro-europene să îşi depăşească diferenţele de opinii, în interesul avansării dialogului Chişinăului cu UE. În cadrul discuţiilor s-a exprimat sprijinul pentru demersurile Chişinăului de adoptare a standardelor şi valorilor europene şi de aprofundare a reformelor democratice, care să plaseze Republica Moldova pe un traseu european confirmat. 

„La Bucureşti, credem cu tărie în viitorul european al Republicii Moldova. Am dorit ca în acest mod să transmitem, alături de partenerii europeni, un mesaj comun de încurajare, către toate forţele politice pro-europene de la Chişinău. Avem încrederea că vor reuşi să găsească rapid şi cu responsabilitate o soluţie, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. Revenirea rapidă la stabilitate va ajuta la finalizarea Acordului de Asociere, inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor comerciale”, a subliniat ministrul român.

Informaţii suplimentare

GAERM este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Reuniunea din 11 martie a fost cea de-a şaptea a Grupului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii