Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

ro

12 Dec, 2015 13:23 1301 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu a condus astăzi, 11 decembrie 2015, în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu (PiE), lucrările Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN). România a deţinut, în perioada iulie - decembrie 2015, mandatul de PiE pentru a cincea oară de la înfiinţarea acestei Organizaţii în 1992.

În cuvântul său de deschidere, ministrul Lazăr Comănescu a evocat motto-ul Preşedinţiei „Building Stability, Enhancing Connectivity”, în virtutea căruia ţara noastră a urmărit cu prioritate consolidarea misiunii economice a OCEMN şi organizarea activităţilor Organizaţiei în consonanţă cu priorităţile Agendei Economice 2012 şi cu resursele financiare existente.
Şeful diplomaţiei române a subliniat progresele înregistrate în cele şase luni ale mandatului în principalele arii de cooperare sectorială şi a împărtăşit participanţilor evaluarea PiE române privind necesitatea modernizării cooperării economice inter-guvernamentale în regiune.
Mandatul nostru s-a concentrat pe o revenire la vocaţia primară a organizaţiei, şi anume aceea de a stimula dezvoltarea unor proiecte economice regionale, creşterea interacţiunii OCEMN cu alţi parteneri externi, în primul rând cu Uniunea Europeană”, a declarat ministrul român.
Ministrul Lazăr Comănescu a exprimat disponibilitatea României de a contribui activ la procesul de pregătire a Summit-ului aniversar 25 de ani de OCEMN, din 2017. „Reiterez acum apelul nostru cu precădere către Preşedinţiile succesive – Rusia, Serbia şi Turcia - de a ghida Organizația în promovarea unui model cu adevărat modern de cooperare economică regională, care să corespundă secolului XXI, un model flexibil, multidimensional şi adaptabil din mers la evoluţiile regionale”, a precizat ministrul român de externe.
Luările de cuvânt ale şefilor delegaţiilor celor 12 state membre OCEMN au prilejuit, de fapt, un bilanţ al Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României. A fost subliniată nevoia de impulsionare a procesului implementării Agendei Economice 2012  şi lansarea procesului de pregătire a Summit-ului aniversar al OCEMN din 2017. Încheierea reuniunii a marcat transferul Preşedinţiei-în-Exerciţiu către Federaţia Rusă, pentru următoarele 6 luni.

 Mai multe informaţii referitoare la Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi documentele adoptate sunt disponibile pe site-ul organizaţiei: www.bsec-organization.org, precum şi în cadrul secţiunii dedicate Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României (PiE) a OCEMN: http://www.mae.ro/ocemn.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii