Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

ro

27 Jun, 2013 20:44 721 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat joi, 27 iunie 2013, la sediul MAE, reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate. Au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Economiei, Institutului Cultural Român, reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senat, Autorităţii Române pentru Turism, Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Academiei Române, Cancelariei Primului Ministru, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Oficiului Românilor din Străinătate, ai Societăţii Române de Televiziune precum şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune.
Principalele teme ale reuniunii au fost corelarea obiectivelor autorităţilor statului cu atribuţii privind românii de pretutindeni, complementarizarea resurselor instituţionale precum şi elaborarea unui calendar integrat de acţiuni dedicate românilor de pretutindeni.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a apreciat că, pentru atingerea obiectivelor reuniunii, este imperios a fi urmărite cinci direcţii generale de acţiune pentru românii de pretutindeni, respectiv, apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor aflaţi în afara graniţelor, menţinerea identităţii culturale, facilitarea integrării românilor  în comunităţile în care au ales să trăiască, consolidarea relaţiei cu românii din afara graniţelor şi promovarea intereselor şi imaginii României în străinătate.
În acelaşi timp, în cadrul reuniunii au fost prezentate obiectivele strategiei Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, dar şi rapoartele periodice privind gestionarea relaţiilor cu comunităţile româneşti, elaborate de Oficiul pentru Românii din Străinătate, care se vor constitui în instrumente integrate de monitorizare a demersurilor instituţiilor româneşti pe problematica românii de pretutindeni.
De asemenea, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a apreciat faptul că este extrem de important că toate strategiile şi acţiunile autorităţilor publice care îi vizează pe românii din afara graniţelor să fie corelate într-un plan unitar. “Acesta trebuie să fie suma ideilor creative ale autorităţilor preocupate de problematica românilor de pretutindeni. Documentul va trebui să fie flexibil şi îmbunătăţit,  revizuit permanent în concordanţă cu nevoile specifice ale comunităţilor de români. Mai mult, obiectivele planului precum şi acţiunile care derivă din acestea trebuie stabilite în dialog permanent şi strâns cu comunităţile de români, pentru un motiv foarte simplu: lor li se adresează ”, a precizat ministrul delegat Cristian David.
În paralel cu această acţiune de corelare şi coordonare a activităţilor diferitelor autorităţi implicate în problematica românilor din afara graniţelor, în cadrul reuniunii au fost prezentate ideile proiectului de angajare şi valorificare a resurselor diasporei pentru modernizarea şi dezvoltarea României, proiect asumat de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David.
Participanţii  la reuniune au arătat că iniţiativa constituirii Consiliului consultativ interinstituţional este absolut necesară pentru o bună gestionare a relaţiei cu românii din diaspora şi că autorităţile statului român trebuie să găsească soluţii viabile, oportune şi stabile pe termen lung pentru diaspora. Mai mult, aceste soluţii nu trebuie să mai aibă culoare politică, au opinat participanţii.
Consiliul consultativ interinstituţional privind problematica comunităţilor româneşti din străinătate se va reuni periodic sub coordonarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii