Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2012

ro

21 Nov, 2013 14:21 592 Marime text
 
În calitate de coordonator naţional al politicii de cooperare pentru dezvoltare şi în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de România pe linia transparenţei în acest domeniu, Ministerul Afacerilor Externe a elaborat Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2012 (hiperlink la http://www.aod.ro/resurse/Raportul%20National%20AOD%202012.pdf).
Documentul conţine informaţii detaliate privind sumele raportate de către fiecare minister de linie ca asistenţă pentru dezvoltare, abordate la nivel de sursă, relevanţă, caracter şi destinaţie; informaţii privind angajamentele asumate de România la nivel internaţional şi măsurile întreprinse/de întreprins în vederea implementării acestor angajamente; respectiv, o analiză a evoluţiilor şi problemelor întâlnite în implementarea acestei politici pe parcursul anului de referinţă. Totodată, în sensul promovării unei imagini de ansamblu asupra implementării bugetului de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, raportul cuprinde, în anexă, o analiză evolutivă pentru perioada 2007-2012.
Printre principalele elemente evidenţiate în cadrul raportului, se numără menţinerea Republicii Moldova drept principal stat beneficiar de asistenţă pentru dezvoltare din partea României în 2012, fondurile direcţionate către acest stat ridicându-se la 61.239.509,24 RON şi reprezentând 57% din fondurile bilaterale raportate. Contribuţia la bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Comisiei Europene şi bugetul Fondului European pentru Dezvoltare, gestionat de aceeaşi instituţie au reprezentat, în 2012, 73% din asistenţa raportată. Principalele domenii în care România a acordat asistenţă bilaterală pentru dezvoltare în 2012 se referă la (1) educaţie, (2) ajutor de urgenţă şi refugiaţi, respectiv (3) menţinerea păcii şi promovarea democraţiei.
 
Informaţii suplimentare:
Publicarea rapoartelor naţionale anuale privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost iniţiată în 2012, reprezentând un element esenţial în sensul promovării informării, transparenţei şi asumării eforturilor în domeniu. Din această perspectivă, rapoartele constituie principala sursă de informare cu privire la cheltuielile anuale realizate de România în favoarea statelor în curs de dezvoltare, având ca obiectiv prezentarea unei imagini complexe asupra progreselor şi provocărilor în implementarea angajamentelor României pe linia promovării dezvoltării la nivel internaţional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii