Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea ministrului român de externe, Titus Corlăţean, de către Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei

ro

13 Oct, 2012 00:20 977 Marime text
În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Haşemit al Iordaniei, în ultima zi a turneului în Orientul Mijlociu, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit astăzi, 11 octombrie 2012, de către Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea.

Într-o atmosferă deschisă şi cordială, interlocutorii au evocat cooperarea excelentă la nivel bilateral şi au reliefat interesul sincer de dinamizare a dialogului politic româno-iordanian.

Ministrul Titus Corlăţean a remarcat rolul şi viziunea suveranului haşemit în promovarea reformelor democratice în Regat, inclusiv în sfera constituţională, datorită cărora Iordania este, în prezent, un model de stabilitate în regiune. A fost subliniată necesitatea valorificării consistenţei relaţiilor politice pentru redefinirea, de o manieră pragmatică, a componentei economice a raporturilor bilaterale, inclusiv din perspectiva cooperării la nivel regional în calitatea României de membră a Uniunii Europene şi cea a Regatului Haşemit al Iordaniei de partener privilegiat în relaţiile cu UE.

Pornind de la complementaritatea economiilor din România şi Iordania, şeful diplomaţiei române a propus iniţierea de proiecte comune pe terţe pieţe în regiune, în domenii precum agricultură, construcţii, infrastructură de transport, energie. A avansat, de asemenea, propunerea dezvoltării unei cooperări între Portul Constanţa şi Portul Aqaba, idee care a fost salutată cu receptivitate de suveranul haşemit.

Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa amplificării cooperării culturale şi ştiinţifice dintre cele două state şi a mulţumit pentru implicarea Familiei Regale în sprijinirea şi oferirea patronajului unor importante acţiuni bilaterale din aceste domenii, cum au fost cele trei ediţii ale Conferinţei medicale româno-iordaniene.

În acest context, demnitarul român a evidenţiat rolul catalizator al comunităţii româneşti din Iordania şi al celor peste 12.000 de cetăţeni iordanieni absolvenţi de studii în România pentru soliditatea şi durabilitatea relaţiilor bilaterale.
Cele două parţi au avut un schimb amplu de vederi cu privire la evoluţiile regionale şi problemele internaţionale de interes major, implicaţiile crizei siriene în regiune, rolul activ al Iordaniei şi eforturile depuse pentru facilitarea reluării negocierilor din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.

Ministrul român a apreciat eforturile considerabile pe care le face Regatul Haşemit prin promovarea unei politici a „graniţelor deschise", care a permis unui număr de peste 200.000 de refugiaţi sirieni să se adăpostească în Iordania. Demnitarul român a exprimat solidaritatea ţării noastre cu Regatul Haşemit al Iordaniei şi a comunicat decizia României de a acorda guvernului iordanian un sprijin umanitar financiar din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare, în valoare de 130.000 USD.

Totodată, a transmis mulţumiri pentru disponibilitatea autorităţilor iordaniene de a oferi sprijin României în acţiunile de repatriere a cetăţenilor români care se refugiază din Siria prin Iordania.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii