Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, a delegaţiei Grupului parlamentar China - UE din cadrul Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze, condusă de Wang Xiaochu, preşedinte al grupului China-UE din f

ro

29 Nov, 2013 19:52 496 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a primit astăzi, 29 noiembrie 2013, vizita delegaţiei Grupului parlamentar China - UE din cadrul Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze, condusă de Wang Xiaochu, preşedinte al grupului China-UE din forul legislativ chinez.
Şeful diplomaţiei române a salutat prezenţa la Bucureşti a delegaţiei parlamentare chineze într-un context de excepție pentru relaţiile bilaterale ale României cu R. P. Chineză. A evocat momentul cu multiple valenţe simbolice reprezentat de vizita oficială în România a premierului chinez Li Keqiang şi a apreciat nivelul excelent al dialogului politic la nivel înalt dintre țările noastre.
Ministrul Corlăţean a reiterat importanţa deosebită pe care autorităţile române o acordă diplomaţiei parlamentare şi a subliniat că promovarea cooperării cu Adunarea Națională Populară chineză constituie o prioritate. A salutat dinamica dialogului inter-parlamentar, în contextul prezenței la Bucureşti a delegaţiei Grupului China-UE la numai două luni de la prima vizită în România a vice-preşedintelui Adunării Naţionale Populare chineze, Ji Bingxuan, în septembrie 2013.
În ceea ce priveşte relaţiile UE-China, demnitarul român a salutat rezultatele pozitive ale celui de-al 16-lea Summit UE-China, încheiat recent la Beijing, în special în ceea ce priveşte demararea negocierilor pentru un acord de investiţii între UE şi China.
Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat contextul simbolic al aniversării, în 2014, a 65 de ani de relaţii bilaterale între România şi R. P. Chineză, şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare între cele două state. Partea română doreşte să marcheze corespunzător acest moment de bilanţ, care va impulsiona o cooperare aprofundată între România şi China, inclusiv pe linie parlamentară.
Preşedintele Wang Xiaochu a precizat că România este considerată un prieten şi un partener de încredere pentru promovarea dialogului China-UE, vizita la Bucureşti după discuţiile avute la Bruxelles cu Parlamentul European fiind o confirmare a acestei aprecieri. A subliniat interesul Chinei pentru o Europă unită şi puternică, care să continue să joace un rol semnificativ pe plan global din punct de vedere politic şi economic. A apreciat că dialogul la nivel parlamentar poate contribui la consolidarea încrederii dintre UE şi China, ca parteneri strategici. În acest context, încheierea unui acord între Parlamentul European şi Adunarea Naţională din Republica Populară Chineză ar putea deveni un vehicul suplimentar de intensificare a dialogului pentru o mai bună cunoaştere reciprocă, clarificarea eventualelor nelămuriri şi realizarea de progrese susţinute în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase convenite în documentul China-EU 2020 Strategic Agenda for Cooperation, dat publicităţii la finele Summit-ului de la Beijing (20-21 noiembrie 2013).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii