Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul Titus Corlăţean, a ambasadorului Republicii Lituania la Bucureşti, Vladimir Jarmolenko, cu prilejul încheierii misiunii în România

ro

11 Dec, 2013 13:51 800 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 11 decembrie 2013, în vizită de rămas bun, pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Lituania la Bucureşti, E.S. Vladimir Jarmolenko, cu prilejul încheierii misiunii în România.
 
Ministrul afacerilor externe a mulţumit ambasadorului lituanian pentru contribuţia deosebită pe care a avut-o la consolidarea relaţiilor bilaterale pe durata mandatului său în România. A subliniat faptul că 2013 poate fi considerat anul redescoperirii comune, datorită numărului mare de contacte bilaterale la nivel înalt, inclusiv în contextul deţinerii de către Lituania a Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.  Din calendarul de întrevederi din anul 2013, părţile au evocat vizita la Vilnius a premierului Victor Ponta, prima la nivel de prim-ministru dintre cele două state (23-24 septembrie), participarea premierului Algirdas Butkevičius la Forumul ECE-China (Bucureşti, 26 noiembrie),  vizita ministrului lituanian al afacerilor externe la Bucureşti, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române (28 august), vizita comună în Albania şi Macedonia (7-8 octombrie) a ministrului român al afacerilor externe, în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al SEECP,  şi a omologului său lituanian, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE.
 
Ministrul Corlăţean a arătat că schimburile economice dintre cele două ţări au cunoscut, în ultimii ani, o evoluţie ascendentă şi că România este interesată de promovarea, în continuare,  a relaţiilor economice cu Lituania. A exprimat, de asemenea, interesul pentru cooperarea între firme româneşti şi lituaniene pe pieţe terţe.
 
A salutat progresele Preşedinţiei Lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, în special pe dosare dificile, cum ar fi Parteneriatul Estic şi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. A mulţumit pentru sprijinul acordat de Preşedinţia Lituaniană în susţinerea dezideratelor europene ale statelor din Parteneriatul Estic în contextul Summit-ului de la Vilnius, în special în ceea ce priveşte avansarea în procesul de asociere politică şi integrare economică a Republicii Moldova şi Georgiei.  
 
Cei doi interlocutori au constatat cu satisfacţie faptul că relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut o evoluţie fără precedent şi şi-au exprimat convingerea că  acestea vor continua să se dezvolte pe baza numeroaselor interese comune la nivel european şi regional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii