Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova

ro

30 Sep, 2013 20:07 743 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 30 septembrie 2013, pe Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor.
 
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au evidenţiat dinamica accelerată a Parteneriatului Strategic bilateral, susţinută de iniţiativele de cooperare în curs menite să racordeze mai strâns Republica Moldova la spaţiul şi sistemul european de valori.
 
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat rolul esenţial ce revine Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău în stabilirea reperelor de bază ale dialogului politic bilateral şi în sprijinirea transpunerii în practică a priorităţilor de cooperare agreate de Guvernele celor două state. A reamintit relevanţa Comisiei interparlamentare bilaterale de integrare europeană, a cărei creare a iniţiat-o ca preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului. În această perioadă de profunde transformări, legate de afirmarea destinului european al Republicii Moldova, Parlamentul de la Chişinău are datoria de a reafirma constant, prin procesul de armonizare legislativă, dar şi prin tonul de ansamblu al dezbaterii, voinţa politică fermă în direcţia integrării europene. Aşa cum a arătat experienţa statelor care au aderat la Uniunea Europeană, consensul la nivel social şi politic în jurul obiectivului integrării joacă un rol determinant în reuşita procesului de apropiere de Europa. Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat, în acest cadru, sprijinul deplin al României pentru obiectivele avute în vedere de Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană, în primul rând în ce priveşte finalizarea Acordului de Asociere (inclusiv a componentei de liber schimb) şi avansarea decisivă spre o decizie de liberalizare a vizelor.
 
În planul cooperării bilaterale, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat angajamentul complex al României faţă de Republica Moldova, materializat atât prin proiecte de anvergură, cum sunt cele privind interconectările energetice, cât şi prin iniţiative cu impact direct la nivelul cetăţeanului, precum programul de burse de studiu oferite tinerilor de peste Prut sau efortul de ansamblu îndreptat spre reforma şi consolidarea, în spirit european, a administraţiei Republicii Moldova. Şeful diplomaţiei române a îndemnat la fructificarea oportunităţilor de cooperare transfrontalieră, inclusiv a programelor cu finanţare europeană, prin implicarea sporită a administraţiilor locale de o parte şi de alta a Prutului. A arătat că la acest palier, al autorităţilor locale, pot fi identificate şi promovate acele proiecte care răspund în cel mai înalt grad aşteptărilor şi speranţelor cetăţenilor.
 
Şeful diplomaţiei române a amintit semnarea recentă a înţelegerii amiabile ce va permite revenirea, în scurt timp, a programelor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut şi a adresat un apel la susţinerea tuturor iniţiativelor care îşi propun mai buna cunoaştere şi informare reciprocă cu privire la realităţile, preocupările şi temele de dezbatere publică din România, respectiv Republica Moldova.
 
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a informat asupra aşteptărilor societăţii de peste Prut în raport cu apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013 şi despre angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a ancora Republica Moldova în mod ireversibil în spaţiul european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii