Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a generalului Phillip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa

ro

01 Apr, 2015 10:41 924 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 1 aprilie 2015, o întrevedere cu generalul Phillip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).
Cei doi oficiali au trecut în revistă subiectele aflate pe agenda politico-militară a NATO, cu accent asupra implementării deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, pe fondul evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice.
Şeful diplomaţiei române a mulţumit generalului Breedlove pentru angajamentul său personal pentru securitatea Aliaţilor, inclusiv a României. A făcut o evaluare asupra evoluţiilor crizei din Ucraina şi a subliniat importanţa asigurării unei prezenţe NATO consolidate în ţara noastră, prin stabilirea celor două structuri de comandă şi control, precum şi necesitatea continuării măsurilor Aliate de reasigurare pentru întreg flancul estic, inclusiv în raport cu România. A pledat pentru menţinerea atenţiei Aliate asupra Mării Negre, parte esenţială a securităţii euro-atlantice, şi a exprimat aprecieri atât pentru prezenţa forţelor Aliate în regiune, cât şi pentru exerciţiile şi antrenamentele comune în domeniul naval, derulate cu SUA.
În perspectiva Summit-ului Alianţei de la Varşovia din 2016, Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea pentru dezvoltarea parteneriatelor NATO, ca dimensiune strategică a abordării cuprinzătoare în domeniul securităţii, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.
Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării dezvoltării sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, astfel încât, la Summit-ul Alianţei de la Varşovia, să fie declarată capabilitatea operaţională iniţială a acesteia, în baza operaţionalizării în 2015 a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei militare Deveselu. În acest context, a evidenţiat natura defensivă a sistemului antirachetă al NATO, sistem care vizează legitima apărare a NATO, în deplină conformitate cu dreptul internaţional. Prin urmare sunt inacceptabile ameninţările la adresa Aliaţilor în raport cu acest proiect.
Referitor la Afganistan, Bogdan Aurescu a evidenţiat efortul operaţional al României pentru stabilizarea acestei ţări.
Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi a apreciat ca excepţională cooperarea bilaterală politico-militară dintre cele două state, precum şi eforturile americane pentru consolidarea securităţii României, inclusiv în cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană. Totodată, a subliniat importanţa Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, iniţiată – la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice sau poziţii echivalente din ministerele de externe din cele trei state – de către partea română, încă din 2012, mai ales în actualul context de securitate din vecinătatea estică şi respectiv sudică ale NATO.
La rândul său, generalul Philip Breedlove a apreciat în mod deosebit participarea României la misiunile şi operaţiile Aliate, cu accent pe Misiunea Resolute Support din Afganistan. De asemenea, a exprimat satisfacţie pentru contribuţia concretă a ţării noastre la consolidarea apărării colective, prin implicarea activă în stabilirea centrelor de comandă şi control pe teritoriul ţării noastre, prin dezvoltarea proiectului apărării împotriva rachetelor balistice, dar şi pentru asumarea angajamentului de a aloca resurse financiare pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB. De asemenea, a asigurat în legătură cu menţinerea atenţiei sporite a NATO faţă securitatea Aliaţilor estici, inclusiv a României, în contextul de securitate actual generat de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. 
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii