Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de cǎtre ministrul afacerilor externe Andrei Marga a ambasadorului Republicii Serbia în România, E. S. Zoran Popović

ro

24 May, 2012 22:50 1048 Marime text

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga l-a primit astăzi pe E.S. Zoran Popović, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Serbia în România.

Agenda discuţiilor a cuprins tematici vizând: perspectiva europeană a Serbiei, relaţia bilaterală şi continuarea acţiunilor în vederea obţinerii de rezultate concrete pentru realizarea proiectelor de cooperare deja agreate în dialogul bilateral, precum şi continuarea colaborării în cadrul iniţiativelor şi organizaţiilor de cooperare regională.

Şeful diplomaţiei române a exprimat convingerea că, ulterior încheierii exerciţiilor electorale din R. Serbia, noua conducere de la Belgrad va continua să acţioneze cu responsabilitate pentru a fructifica cât mai eficient decizia Consiliului European de acordare a statutului de candidat la UE a R. Serbia, în martie 2012. Totodată, a reiterat susţinerea constantă a României, ca stat vecin şi prieten, pentru apropierea de UE a R. Serbia şi a asigurat că ţara noastră va continua să acorde sprijin politic şi tehnic Belgradului pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE. A fost exprimată convingerea că noile autorităţi sârbe vor acţiona în spiritul relaţiilor de bună-vecinătate pentru a asigura că etnicii români de pe întreg teritoriul R. Serbia vor beneficia de toate drepturile corespunzătoare statutului de minoritate naţională.

Ministrul Andrei Marga şi-a exprimat speranţa că dialogul politico-diplomatic îşi va menţine dinamismul şi că proiectele de anvergură deja convenite vor intra în faza de implementare, în beneficiul ambelor părţi. Ambele părţi au relevat nivelul ridicat al schimburilor comerciale bilaterale din ultimii ani, chiar şi în contextul situaţiei economice dificile din Europa. Au fost apreciate drept extrem de pozitive proiectele de colaborare transfrontalieră derulate până în prezent în cadrul programului IPA România-Serbia 2007 - 2013 şi s-a exprimat convingerea că această colaborare va continua să se dezvolte şi în noul cadru financiar asigurat de UE. În plus, a fost remarcată creşterea semnificativă a schimburilor culturale, ceea ce determină o mai bună cunoaştere între cetăţenii celor două state şi contribuie la dezvoltarea relaţiilor interumane.

În cadrul dialogului, a fost salutată cooperarea excelentă între România şi R. Serbia în cadrul iniţiativelor şi organizaţiilor de cooperare regională, afirmându-se că dezvoltarea colaborării în bazinul Dunărean, în conformitate cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării, constituie un domeniu prioritar de acţiune pentru ambele părţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii