Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima reuniune a Consiliului consultativ interinstituţional privind problematica românilor din străinătate

ro

26 Oct, 2012 00:09 719 Marime text

Prima Reuniune a Consiliului consultativ interinstituţional privind problematica românilor din străinătate a avut loc la data de 25 octombrie 2012, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Consiliul, constituit la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe, este un mecanism de coordonare la nivelul instituţiilor româneşti, în vederea consolidării mecanismelor de cooperare între instituţiile cu atribuţii în domeniu şi a creşterii eficienţei politicilor şi a programelor specifice.

La prima şedinţă a Consiliului consultativ interinstituţional au participat reprezentanţii departamentelor de profil din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Cultural Român, Patriarhia Română, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și Ministerul Afacerilor Externe.

În deschidere, secretarul de stat Ovidiu Dranga, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a subliniat necesitatea unei noi abordări a problematicii românilor din străinătate de către instituţiile statului român, axată pe nevoile și așteptările reale ale comunităților românești din afara granițelor. A ridicat problema nivelului actual de agregare al politicilor implementate de diferitele structuri cu atribuţii în domeniu, pledând pentru mai buna coordonare și corelare a demersurilor. Participanţii au salutat iniţiativa MAE de constituire a Consiliului, considerând că reprezintă un bun instrument de eficientizare a cooperării și dialogului dintre instituţii.

Principalele teme de discuţie au vizat: inventarierea problematicilor specifice fiecărei entități participante pe componenta românilor din străinătate, precum şi a instrumentelor de operare ale acestora, integrarea abordărilor sectoriale într-un document de viziune privind românii de pretutindeni, necesitatea îmbunătăţirii comunicării şi cooperării între toate instituţiile publice cu responsabilități în domeniu, stimularea auto-organizării şi proiectarea unei agende comune de priorităţi la nivelul comunităţilor româneşti din afara graniţelor, contribuţia elitelor şi a reţelelor profesionale la formarea imaginii comunităţilor româneşti din străinătate ş.a.

Punctele de vedere exprimate în cadrul dezbaterii au vizat necesitatea raţionalizării cadrului legislativ în domeniu, a creşterii vizibilităţii demersurilor iniţiate de instituţiile statului privind românii din afara graniţelor, importanţa acordată coagulării mediului asociativ românesc din străinătate şi multiplicării parteneriatelor interinstituţionale, în beneficiul comunităţilor româneşti din străinătate.

Reuniunile Consiliului vor avea loc periodic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii