Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări MAE referitoare la difuzarea primului episod din reportajul prezentat de canalul tv Channel 4 22 februarie 2015

ro

22 Feb, 2015 17:33 906 Marime text
Precizări MAE referitoare la difuzarea primului episod din reportajul prezentat de canalul tv Channel 4, „Romanians are coming”, la 17 februarie 2015, urmare interpelării, făcute publice, de către un deputat român pe aceasta temă
 
În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, la instrucţiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunităţii de români din Marea Britanie. În scrisoare se subliniează că, în imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici. A fost exprimată solicitarea ca situaţia sa fie corectată și speranța că reportajul va avea un conţinut obiectiv și nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunității românești din Marea Britanie.

Conţinutul integral al scrisorii este disponibil aici:
http://londra.mae.ro/sites/londra.mae.ro/files/letter_from_the_ambassador_of_romania_to_ms_katie_buchanan_febr.pdf.

Ȋn răspunsul remis ambasadorului român, producătorul serialului a arătat că reportajele nu îşi doresc sub nicio formă să fie discriminatorii, ci urmăresc să reflecte experiențe extrem de variate ale cetățenilor români care, deși provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfășura activități lucrative: „…It is always difficult when making a series like this to decide which of the many possible stories to focus on, however we think the programmes reflect the experience of Romanians from a variety of backgrounds (nurses, students, roma gypsies). In the first programme we make it clear in commentary that the majority of Romanians coming to this country are professionals with guaranteed jobs… We believe that all our contributors, whether working in a profession, or trying to find a job, are portrayed with humanity and dignity and that the series attempts to understand and communicate their circumstances and motivations for coming to the UK. It is also very clear the lengths that many Romanians will go to in order to find work and contribute to the UK economy…”.

Referitor la primul episod al serialului, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acesta nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr. Atât naratorul cât și personajele din filmul documentar sunt români care au dorit să îşi descrie poveștile de viaţă.

Conform informaţiilor transmise de realizatori, următoarele episoade ale reportajului vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică.

Urmare demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului.
În paralel cu acest demers, ambasadorul României la Londra a transmis un mesaj de mulţumire comunităţii româneşti din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimându-şi la rândul său  peocuparea legitimă față de imaginea comunității din care fac parte, mulţi dintre aceştia transmiţând scrisori direct realizatorilor emisiunii. Printre reacţiile asociaţiilor, menţionăm pe cea a  RoNUS - Federaţia Studenţilor români din Marea Britanie, afiliaţi la National Union of Students, precum şi a altor asociaţii româneşti de studenţi (Essex, Coventry, Aberdeen, Cambridge, Oxford etc.).

Ministerul Afacerilor Externe consideră că astfel de reacţii de implicare din partea cetăţenilor români constituie o dovadă extrem de puternică a sentimentului de solidaritate care trebuie să unească comunitatea românească permanent, cu atât mai mult în momente când sunt ținta unor posibile campanii denigratorii în statele europene în care au ales să lucreze sau să se stabilească.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă apreciere pentru reacţiile de susţinere din partea unor reprezentanţi de marcă ai societăţii britanice, precum cea a rectorului Universității Essex, profesorul Anthony Forster. După apariția documentarului "The Romanians Are Coming", acesta a scris pe blog că "românii sunt unii dintre cei mai muncitori studenți ai Universității" și că aceștia "contribuie activ pentru a ne îmbogăți viața în cât mai multe moduri cu putință".

Problematica imaginii cetățenilor români din Marea Britanie este permanent urmărită în cadrul contactelor bilaterale cu partea britanică, inclusiv la nivel înalt. Cu ocazia vizitei ministrului britanic de externe la București de luna trecută, ministrul român de externe a subliniat omologului său importanța acțiunii comune pentru prezentarea corectă și echilibrată, fără excese, a imaginii cetățenilor români și contribuției substanțiale pe care aceștia o aduc societății din Regatul Unit, fiind menționat gradul înalt de integrare socială, precum și cel de ocupare - peste 80% - al cetățenilor români (superior gradului de ocupare al cetățenilor britanici).

Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenţie următoarele episoade difuzate de Channel 4 și exprimă așteptarea că acestea vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a comunității românești din Marea Britanie în ansamblul său, așa cum se arată dealtfel și în răspunsul producătorului emisiunii menționate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii