Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la şedinţa festivă de marcare a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România

ro

12 Nov, 2013 19:44 597 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat, marţi, 12 noiembrie 2013, la şedinţa festivă de marcare a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, la iniţiativa  Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
În alocuţiunea sa, secretarul de stat a adresat, în numele Ministerului Afacerilor Externe, felicitări organizatorilor pentru iniţiativa de a aduce împreună înalţi demnitari reprezentanţi ai ministerelor care urmăresc problematica UNESCO şi de a oferi acestora prilejul de a prezenta principalele direcţii de activitate în relaţia cu UNESCO.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a subliniat că programul dedicat protejării patrimoniului mondial constituie o misiune fundamentală a UNESCO, în strânsă legătură cu programele protejării patrimoniului imaterial şi a diversităţii expresiilor culturale. „Toate acestea, pe lângă promovarea unui dialog între civilizaţii, sunt menite să contribuie la configurarea unui „nou umanism”, concept ambiţios al UNESCO, la dezvoltarea căruia România doreşte să aibă o contribuţie cât mai activă şi pe care Ministerul Afacerilor Externe doreşte să îl promoveze prin diverse activităţi de diplomaţie publică şi culturală“ , a afirmat secretarul de stat.
Nu în ultimul rând, Radu Podgorean a evidenţiat importanţa rolului Ministerului Afacerilor Externe de a coordona acţiunile de promovare a patrimoniului cultural şi natural din România, în conformitate cu priorităţile de politică externă ale României, prin încurajarea alcătuirii unor dosare transfrontaliere de candidatură în vederea înscrierii pe lista Patrimoniului Mondial a unor obiective culturale reprezentative, în principal în colaborare cu R. Moldova.        
   
Informaţii suplimentare:

Prin Legea nr. 160/2013 ziua de 16 noiembrie a fost declarată „Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România“. Această dată a fost aleasă deoarece la 16 noiembrie 1945 a fost semnată Carta UNESCO, iar în data de 16 noiembrie 1972, la Paris, a fost adoptată Convenţia pentru protecţia patrimoniul mondial, cultural şi natural al UNESCO.
La eveniment au mai participat: Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism  şi Irina Cajal Marin, Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii.
Cu acest prilej, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a adoptat o declaraţie de intenţie în care sunt confirmate mai multe direcţii principale de activitate, precum şi aderarea la unul din principiile fundamentale ale UNESCO conform căruia fiecare stat contribuie la dezvoltarea umanităţii şi realizarea unei societăţi globale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii