Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea Secretarului de Stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la deschiderea programului “Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”

ro

25 May, 2015 20:36 948 Marime text
Secretarul de Stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a participat azi, 25 mai 2015, la deschiderea programului “Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, Universitatea Harvard şi Academia Naţională de Informaţii a SUA.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Daniel Ioniţă a semnalat importanţa acestei dezbateri în contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre, care afectează pe termen lung securitatea regională şi euro-atlantică. De asemenea, a subliniat valoarea adăugată a iniţiativei în economia generală a efortului de analiză a conceptului de război hibrid.
Daniel Ioniţă a arătat că în prezent asistăm la un proces de consolidare militară din partea Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, cu potenţial destabilizator, ceea ce confirmă o dată în plus necesitatea focalizării atenţiei Alianţei Nord-Atlantice asupra regiunii, reamintind că, la Summit-ul NATO din Marea Britanie, s-a decis că Marea Neagră este o componentă a securităţii euro-atlantice.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a subliniat că, pentru România, valorile democratice sunt expresia definitorie a identităţii poporului român. În context, a exprimat respingerea fermă faţă de încercările de revenire la jocuri de sumă nulă, unde echilibrul de putere se decide prin anexări teritoriale, iar norme cardinale cum ar fi integritatea teritorială şi suveranitatea sunt încălcate flagrant.
România a finalizat un sfert de secol de transformare la nivelul structurilor şi al ideologiilor care proiectau şi implementau politica de securitate în această ţară. S-a muncit foarte mult în acest sens, cu reforme costisitoare şi dificile. S-au atins însă obiective strategice, precum calitatea de membru în structurile euro-atlantice NATO şi UE, menite să dea expresie valorilor noastre fundamentale, care sunt definitorii pentru identitatea românească şi transcend secole de căutare. Acest drum al transformării a fost parcursul necesar pentru afirmarea identităţii autentice a poporului român. Aceasta este probabil singura dimensiune a realităţii pe care analiza dumneavoastră trebuie să o abordeze drept o constantă şi nu o variabilă”, a afirmat Daniel Ioniţă.

În continuare, Secretarul de Stat pentru afaceri strategice a participat la dezbateri, ca vorbitor principal la panelul 1, pe tema „Viitorul regiunii Mării Negre în multiple perspective”, unde a discutat despre relevanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre, ca spaţiu de congruenţă între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. A semnalat particularităţile situaţiei curente, a inventariat măsurile adoptate de NATO şi s-a referit la reperele principale ale acţiunii diplomatice a României, după cum urmează: consolidarea apartenenţei la NATO şi la UE, întărirea legăturii trans-atlantice şi a Parteneriatului Strategic cu SUA, aprofundarea coordonării şi cooperării NATO-UE în special în privinţa iniţiativelor care vizează Marea Neagră, soluţionarea conflictelor prelungite, care, în prezent, formează un inel de insecuritate în jurul Mării Negre, precum şi sporirea sprijinului pentru partenerii estici, cu accent asupra Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. De asemenea a exprimat susţinere pentru un proces amplu de revizuire a Strategiei Europene de Securitate, care să reflecte importanţa strategică a regiunii.

Informaţii suplimentare:
 
În perioada 24-30 mai 2015, Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, organizează cea de-a doua ediţie a programului de formare cu participare internaţională ,,Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” (SBSR), dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Harvard şi cu participarea Universității Naţionale de Informaţii (SUA). 

Desfăşurat sub înaltul patronaj al Administraţiei Prezidenţiale a României, SBSR preia şi dezvoltă filosofia, misiunea şi obiectivele programului regional Black Sea Security, iniţiat de Harvard University acum 15 ani. Actualul program are, totodată, misiunea de a promova responsabilitatea şi iniţiativa actorilor regionali în abordarea provocărilor de securitate specifice regiunii Mării Negre. Ediţia din acest an este dedicată temei “Elemente de conflict, factori de schimbare în arealul Mării Negre”.

La program iau parte peste 80 de personalităţi, lectori şi participanţi din România, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Moldova, Olanda, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Ucraina, acestora adăugându-li-se oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene şi NATO.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii