Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță la Conferința „Educație, bună guvernare, securitate națională”

ro

25 Mar, 2016 18:19 1230 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, astăzi, 25 martie 2016, la conferinţa „Educaţie, bună guvernare, securitate naţională” organizată la Cluj-Napoca de Universitatea Babeş-Bolyai, unde a susţinut o intervenţie cu tema „Drepturile omului şi politica de securitate – constante ale politicii externe a României” în cadrul sesiunii „Educaţie şi siguranţă naţională”.
 
Cu acest prilej, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat faptul că evoluţiile din mediul de securitate global reclamă consolidarea culturii de securitate la nivelul cetăţeanului, a interacţiunii instituţie-cetăţean, astfel încât să fie percepute şi înţelese priorităţile şi demersurile României pe dimensiunea de securitate a politicii externe. „Sistemele de educaţie şi formare profesională trebuie să asigure un mediu propice dezvoltării societale şi personale, pe baza valorilor şi principiilor care au format Uniunea Europeană şi NATO.  Ministerul Afacerilor Externe va acorda o atenție specială amplificării eforturilor diplomatice pentru extinderea, în vecinătatea României, a zonei democratice de prosperitate, securitate și predictibilitate, conectată ireversibil la sistemul de valori europene și euro-atlantice”, a precizat Daniel Ioniţă.
 
De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri strategice a arătat că în lumea globală în care trăim, niciun stat nu este imun în fața riscurilor asociate terorismului. De aceea, România sprijină ferm intensificarea cooperării internaționale în combaterea terorismului, iar dimensiunea politicii externe reprezintă o pârghie importantă în această direcţie. „În condițiile în care mijlocele și măsurile de securitate și militare nu se dovedesc suficiente, prevenirea radicalizării și atragerii către extremism violent este o componentă esențială, iar educația, în special a tinerilor, în spiritul toleranței și respingerii incitării la ură, este absolut necesară. Este nevoie de un proces amplu de reflecție pentru dezvoltarea de noi instrumente ale dreptului internațional destinate combaterii terorismului”, a declarat secretarul de stat Daniel Ioniţă. În acest sens, România a propus, în 2015, înființarea unei Curți Internaționale pentru Terorism, pornind de la principiul că la baza abordării comune în lupta împotriva terorismului, trebuie să rămână necesitatea salvgardării și promovării valorilor și a democrației, precum și respectarea deplină a drepturilor omului și libertăților fundamentale.
 
În intervenţia sa, secretarul de stat Daniel Ioniţă a menţionat şi domeniul securității cibernetice care reprezintă deja un subiect major de interes și dezbatere, pornind de la necesitatea de a răspunde numeroaselor provocări pe care dezvoltarea aplicațiilor IT le aduc la adresa securității naționale a statelor și, implicit, stabilității și securității internaționale. Astfel, în prezent, se întreprind eforturi globale și regionale pentru identificarea și definirea unui set minimal de reguli comune, de natură să determine o conduită predictibilă, în condițiile în care în spațiul virtual se manifestă o multitudine de entități statale și non-statale cu interese conflictuale.
Totodată, Daniel Ioniţă a subliniat că respectul pentru drepturile omului a constituit dintotdeauna un pilon al politicii externe româneşti, lucru reflectat şi de statutul României de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, al Consiliului Europei, al Uniunii Europene şi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. „Combaterea intoleranței, rasismului, xenofobiei, a tuturor formelor de discriminare pe criterii de gen, rasă, etnie și confesiune religioasă este una dintre dimensiunile drepturilor omului care au impact asupra stabilității și dezvoltării sociale a unui stat și prin urmare are tangență directă cu securitatea națională și, prin extensie, cu stabilitatea și securitatea în plan internațional”, a arătat secretarul de stat pentru afaceri strategice.
 
În încheiere, secretarul de stat Daniel Ioniţă a menţionat că „baza garantării securității naționale a României este constituită de adeziunea întregii societății românești față de sistemul de valori democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale, statul de drept și respectul pentru rolul fundamental al dreptului internațional. Și toate acestea se obțin inclusiv prin educație.
 
Informaţii suplimentare:
 
Conferinţa „Educaţie, bună guvernare, securitate naţională” este organizată de Universitatea Babeş-Bolyai la Cluj-Napoca în perioada 25-26 martie 2016. Evenimentul este înscris în calendarul de activităţi organizate sub egida Dezbateri Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată.
 
Conferinţa reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice), organizaţii neguvernamentale şi experţi din domeniile educaţiei, bunei guvernări şi securităţii naţionale, pentru o amplă dezbatere asupra problemelor din educaţie şi a vulnerabilităţilor pe care acestea le generează la adresa statului, precum şi a soluţiilor pe termen lung.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii