Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene

ro

30 Aug, 2013 17:27 552 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 30 august, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Vilnius.
Principalele subiecte de discuţie au vizat aspectele legate de pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European care urmează să aibă loc în cursul anului viitor, în perioada 22-25 mai 2014, precum şi relaţiile post-Tratatul de la Lisabona dintre Parlamentul European şi Consiliul UE.
În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a subliniat că, din perspectiva României, alegerile pentru Parlamentul European (PE) din mai 2014 vor constitui un adevărat test al încrederii cetăţenilor europeni în proiectul comunitar.

Totodată, a arătat că România, alături de celelalte state membre ale UE, sprijină măsurile vizând consolidarea legitimităţii democratice a PE, a caracterului deschis şi democratic al Uniunii.  În acest sens, este necesară o participare cât mai largă a cetăţenilor europeni la alegerile pentru Parlamentul European. A punctat, de asemenea, importanța recunoașterii şi promovării „exemplelor de succes” ale UE, în contextul discuțiilor privind reformele structurale, menționând, în acest sens, ieșirea din procedura de deficit excesiv a unora dintre statele membre, printre care și România și Lituania, care asigură președinția semestrială a Consiliului UE. A subliniat, totodată, rolul major pe care îl joacă în eforturile de depășire a crizei economice consolidarea pilonilor fundamentali ai construcției europene, precum piața unică, cu respectarea celor patru libertăți fundamentale ale UE, inclusiv libera circulație a cetățenilor europeni.

Discuțiile au relevat importanța focalizării dezbaterilor electorale asupra identificării  unor răspunsuri europene la preocupările cotidiene ale cetăţenilor, reliefând semnalele pozitive transmise de datele recente legate de perspectivele economice în plan european. Totodată, a fost evidențiat imperativul evitării unei escaladări a retoricii populiste şi xenofobe şi a ascensiunii electorale a forțelor politice extremiste.
De asemenea, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în anul 2014, au fost discutate aspecte legate de îmbunătăţirea funcţionării triunghiului instituţional (Parlamentul European – Consiliul – Comisia Europeană).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii