Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

23 Jun, 2015 22:19 1088 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, astăzi, 23 iunie 2015, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Reuniunea a avut ca subiect principal pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie 2015., cu o discuţie asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European, axat pe trei teme principale: migraţie, securitate şi apărare, creştere, competitivitate şi ocupare.
Cu privire la migraţie, tema centrală a viitorului Summit european, secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea pentru un răspuns coordonat şi cuprinzător la nivelul UE cu privire la provocările determinate de migraţie, în linie cu Declaraţia adoptată la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 23 aprilie 2015. De asemenea, a subliniat necesitatea adoptării unor soluţii care să fie bine echilibrate şi care să ţină cont de principiul solidarităţii şi responsabilităţii partajate, precum şi de realităţile sociale şi economice din fiecare stat membru, inclusiv capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma noi responsabilităţi. A reiterat, în context, contribuţia României la efortul comun pentru gestionarea provocărilor determinate de migraţie, inclusiv a participării la acţiunile FRONTEX în materie.

În ceea ce priveşte aspectele de securitate şi apărare, secretarul de stat George Ciamba a arătat că România a pledat constant pentru revizuirea actualei Strategii de Securitate a UE şi a exprimat sprijinul pentru adoptarea unui nou document programatic al UE. A subliniat, în context, importanţa reflectării, în viitorul document, a echilibrului între Vecinătatea Estică şi cea Sudică a Uniunii, precum şi a rolului central al PSAC în acţiunea externă a UE.
Referitor la aspectele legate de creştere, ocupare şi competitivitate, secretarul de stat român a salutat acordul privind Regulamentul de înfiinţare a Fondului European de Investiţii Strategice/EFSI. A evidenţiat, în context, importanţa reflectării în etapa de operaţionalizare a EFSI a obiectivelor privind evitarea concentrării investiţiilor în anumite regiuni şi necesitatea acordării de asistenţă tehnică, inclusiv la nivel local, în scopul promovării de proiecte de investiţii.

Cu referire la perspectiva discuţiilor de la viitorul Summit european privind reforma Uniunii Europene, secretarul de stat român a subliniat necesitatea unei acţiuni unitare, atât la nivelul statelor membre, cât şi la nivel european, pentru asigurarea prezervării valorilor fundamentale şi principiilor Uniunii, prevăzute în Tratatele UE, inclusiv a libertăţilor fundamentale ale Uniunii.
Pe agenda CAG a mai figurat o dezbatere de orientare asupra Agendei privind mai buna reglementare publicată la 18 mai 2015 de către Comisia Europeană. Totodată, la reuniunea CAG, au fost adoptate concluzii ale Consiliului privind FYROM şi au fost aprobate, conform procedurii, Recomandările Specifice de Ţară/RST, în vederea transmiterii către Consiliul European, pentru andosare.

Miniştrii pentru afaceri europene au discutat, de asemenea, în cadrul dejunului de lucru, propunerile incluse în Planul de acţiune privind Comunicarea strategică, prezentat de către Serviciul European pentru Acţiune Externă al UE. În acest context, partea română a reafirmat susţinerea pentru obiectivul dotării Uniunii cu elementele necesare unei comunicări strategice eficiente, în condițiile în care propaganda terţilor a devenit un instrument inclusiv cu valenţe de manipulare cu implicaţii in plan politic intern. In plus, a reliefat că trebuie acordată o atenţie sporită si mijloacelor moderne de comunicare, inclusiv social media. Totodată, a reiterat sprijinul activ pentru eforturile întreprinse la nivelul instituţiilor europene în elaborarea unei Strategii şi a unui Plan de acţiune dedicat comunicării strategice în vecinătatea estică, precum şi pentru constituirea structurii destinate să asume responsabilităţile asociate acestei măsuri.
Totodată, în cadrul reuniunii CAG au fost adoptate, ca punct fără dezbatere, Concluziile Consiliului privind provocările legate de implementarea politicii de coeziune 2014 -2020, precum şi poziţia formală a Consiliului cu privire la proiectul de Regulament de modificare a Protocolului privind Statutul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin creşterea numărului judecătorilor din cadrul Tribunalului UE.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii