Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG)

ro

19 May, 2015 16:32 940 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat astăzi, 19 mai 2015, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Discuţiile de la nivelul CAG s-au concentrat pe urmărirea implementării măsurilor Consiliului European extraordinar din 23 aprilie 2015, privind situaţia migratorie, inclusiv din perspectiva Agendei Europene privind migraţia publicată recent de către Comisia Europeană, subiect care va face obiectul discuţiilor şi la proximul Consiliu European.
În context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea României pentru formularea unui răspuns coordonat şi comprehensiv la evoluţiile curente în materie de migraţie. Totodată, demnitarul român a subliniat importanţa unei analize aprofundate în vederea identificării acţiunilor şi soluţiilor optime de prevenire a cauzelor migraţiei ilegale şi de gestionare adecvată, cu soluţii realiste şi eficiente, a provocărilor actuale determinate de fenomenul migraţionist, astfel încât rezultatul să fie unul echilibrat şi să ţină cont de specificităţile statelor membre. De asemenea, a subliniat contribuţia substanţială pe care România o furnizează deja la susţinerea activităţii FRONTEX şi a altor agenţii europene, ca o dovadă în plus a acţiunii în baza principiului solidarităţii la nivel european.
Secretarul de stat George Ciamba a subliniat, totodată, importanţa acţiunii în plan extern pentru combaterea cauzelor migraţiei şi a reiterat susţinerea deplină a României pentru dialogul politic cu statele de origine şi tranzit, ca instrument important în gestionarea acestui fenomen şi identificarea de soluţii durabile şi constructive.
Miniştrii pentru afaceri europene au avut, totodată, un prim schimb de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 iunie 2015, luând notă de agenda adnotată, care se axează asupra actualelor provocări la nivelul UE în planul securităţii şi în cel economic. Astfel, în privinţa aspectelor de securitate, agenda Consiliului European include politica de securitate şi apărare comună, situaţia din Ucraina şi relaţiile cu Federaţia Rusă, stadiul implementării măsurilor decise la Consiliul European extraordinar din 23 aprilie 2015 privind situaţia migratorie din Marea Mediterană, precum şi monitorizarea implementării măsurilor de luptă împotriva terorismului, agreate la începutul anului 2015. În ceea ce priveşte aspectele economice, principalele subiecte de pe agenda reuniunii din iunie a liderilor europeni se referă lansarea Agendei Digitale, Semestrul European - andosarea Recomandărilor Specifice de Ţară, precum şi Raportul celor patru Preşedinţi privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).
Cu referire la agenda proximului Consiliu European, secretarul de stat George Ciamba a salutat agenda adnotată propusă pentru discuţiile liderilor şi a evidenţiat, în linie cu poziţia exprimată de majoritatea statelor membre, consistenţa acesteia şi faptul că reflectă principalele dosare de interes major la nivel european în acest moment, subliniind, în context, necesitatea unor discuţii aprofundate pe marginea acestor subiecte la viitorul Consiliu European.
Totodată, miniştrii au avut un schimb preliminar de opinii cu privire la stadiul pregătirii Raportului celor o patru Preşedinţi privind consolidarea UEM, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanţa unei abordări inclusive, cu participarea statelor membre non-euro la procesul de consolidare a UEM şi accentuând necesitatea luării în considerare a obiectivului atingerii convergenţei economice şi sociale. A evidenţiat, totodată, importanţa concentrării asupra implementării măsurilor deja adoptate cu privire la guvernanţa economică la nivelul UE.
De asemenea, în cadrul reuniunii CAG, miniştrii au aprobat, fără dezbatere, propunerea de Regulament de modificare a Regulamentului privind Fondul Social European, permiţând astfel majorarea pre-finanţării iniţiale acordate programelor operaţionale sprijinite prin Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (YEI). Ca urmare, după adoptarea noilor modificări, pre-finanţarea pentru România va fi de 31,8 mil. euro, în comparaţie cu 1,6 mil. euro, în varianta anterioară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii