Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Mihail Dobre la vernisajul primei expoziţii de fotografie cu tema „Drumul României spre UE”, la sediul Centrului Infoeuropa

ro

13 Dec, 2013 20:10 948 Marime text
Secretarul de stat Mihail Dobre a participat astăzi, 13 decembrie 2013, la sediul Centrului Infoeuropa, la vernisajul primei expoziţii de fotografie cu tema “Drumul României spre UE”. Evenimentul este organizat de Centrul Infoeuropa, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă Agerpres.
 
La vernisaj au participat fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, fostul comisar european, Leonard Orban, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, precum şi reprezentanţi de marcă ai sportului românesc - Gheorghe Hagi, Ilie Năstase şi Gabriela Szabo. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
 
Secretarul de stat Mihail Dobre a prezentat etapele cheie ale parcursului european al ţării noastre. În acest sens, s-a referit la: semnarea în 1993 a Acordului European, decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, de începere a negocierilor de aderare, urmată de deschiderea acestora în anul 2000 şi finalizarea procesului în anul 2004; semnarea Tratatului de aderare a României în 2005, momente care au precedat aderarea efectivă la 1 ianuarie 2007. Totodată, a subliniat oportunitatea organizării unui astfel de eveniment în contextul împlinirii în curând a şapte ani de prezenţă a României în Uniunea Europeană.
 
Vorbim despre un proces de anvergură care a contribuit decisiv la ancorarea României la sistemul de norme şi valori europene şi care a reuşit să coaguleze, sub formă de proiect comun, aspiraţiile şi aşteptările întregii noastre societăţi. Imaginile pe care le vedem astăzi confirmă, de altfel, faptul că aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat un proiect al întregii societăţi româneşti, susţinut de toate forţele politice din România”, a adăugat Mihail Dobre. În ceea ce priveşte viitorul proiectului european, referindu-se inclusiv la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, a declarat: „Ne dorim să trăim într-o Uniune mai puternică, capabilă să gestioneze cu succes multiplele provocări ale prezentului, precum efectele crizei economice sau proliferarea unor curente euro-sceptice, cu repercusiuni nedorite asupra procesului de construcţie comunitară”.
 
Totodată, secretarul de stat Mihail Dobre a apreciat că promovarea unei identităţi europene solide, a respectului pentru valorile şi principiile fundamentale europene, de către fiecare stat membru, este catalizatorul unei Uniuni puternice: „Fiecare dintre noi, la nivel de autorităţi sau cetăţeni obişnuiţi, poate contribui la acest deziderat”.
 
Alexandru Giboi, directorul general al Agerpres, a precizat importanţa colaborării cu Centrul Infoeuropa din cadrul MAE în realizarea acestei expoziţii care "ajută la rememorarea momentelor pozitive din istoria recentă a României". A subliniat importanţa proiectării în plan extern a unei imagini pozitive a României: ”După cum ştim cu toţii, în această perioadă ni se demonstrează tot mai des că imaginea externă este cea mai importantă", a conchis acesta.
 
Informaţii suplimentare:
 
Expoziţia ilustrează momentele de referinţă ale drumului parcurs de România în dobândirea statutului de ţară membră a Uniunii Europene: perioada de pre-aderare – semnarea Acordului European instituind o Asociere între României, pe de o parte şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora pe de altă parte, depunerea cererii de aderare la UE, negocierile România – UE, semnarea Tratatului de Aderare, aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007.
Expoziţia poate fi vizitată zilnic la sediul Centrului Infoeuropa din cadrul MAE (Calea Victoriei nr.88, clădirea BCU).
 
Eveniment susţinut de BANCPOST şi Qual Media Group.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii