Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Luminiţa Odobescu la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe (tipGymnich), Copenhaga, 9 - 10 martie 2012

ro

10 Mar, 2012 23:47 811 Marime text

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a participat, în perioada 9 - 10 martie 2012, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), care s-a desfăşurat la Copenhaga. Au fost abordate priorităţile strategice vizând întărirea rolului UE în vecinătatea sa, consolidarea relaţiei cu partenerii strategici, acţiunile de eficientizare a funcţionării Serviciului European de Acţiune Externă şi a resurselor de care dispune, numirea unui Reprezentant Special al UE pentru drepturile omului si eficacitatea sistemului de sancţiuni al Uniunii. Evoluţiile recente din Siria, Iran şi Belarus au fost, de asemenea, discutate de participanţii la reuniune.

Pe fondul situaţiei economice actuale, miniştrii au fost de acord că se impune o eficientizare a resurselor de care UE dispune în vederea promovării coerente a obiectivelor de politică externă, precum şi o prioritizare a acţiunilor sale. Totodată, s-a conturat o opinie majoritară referitoare la modalităţile optime de angajare a centrelor de putere emergente (Brazilia, India etc) în soluţionarea dosarelor importante de pe agendă internaţională.

România susţine necesitatea obţinerii, de catre UE, de rezultate concrete în relaţia cu statele din imediata vecinătate (dimensiunea estică şi sudică, precum şi Balcanii de Vest), precum şi extinderea, respectiv consolidarea, parteneriatelor strategice ale Uniunii, reamintind importanţa relaţiei transatlantice.

Date fiind încălcările grave ale drepturilor omului, miniştrii au susţinut necesitatea numirii unui Reprezentant al UE pentru drepturile omului, apreciind relevanţa unui mandat cât mai larg care să conducă la consolidarea vizibilităţii UE în exterior, evaluare împărtăşită şi de România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii