Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) 24 februarie 2015

ro

24 Feb, 2015 16:38 957 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 24 februarie, la Tirana, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea a fost organizată de către Albania, în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu a SEECP în perioada iunie 2014 - iunie 2015.

Agenda de discuţii a reuniunii informale a urmărit realizarea unui schimb de opinii privind evoluţiile recente din Europa de Sud-Est şi modalităţile optime de a adapta SEECP la realităţile regionale pentru a creşte eficienţa şi gradul de pragmatism al cooperării.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost adoptată Declaraţia SEECP privind Terorismul. Documentul condamnă atentatele teroriste recente şi reflectă voinţa politica a statelor participante de a coopera si de a consolida eforturile in plan regional in fata ameninţărilor complexe generate de terorism şi de proliferarea fenomenului luptătorilor străini. (Printre prevederile Declarației (LINK) se găsește şi poziția comună de condamnare a atrocităților comise de ISIL/DAESH împotriva civililor nevinovați.)

În intervenţia sa, secretarul de stat pentru afaceri europene a apreciat eforturile Preşedinţiei albaneze pentru dinamizarea cooperării în cadrul SEECP, precum şi continuarea iniţiativelor Preşedinţiei române a Procesului, centrate pe impulsionarea proceselor de reformă necesare aderării la UE, în domenii precum reforma economică, statul de drept, drepturile fundamentale, justiţie şi afaceri interne. Secretarul de stat George Ciamba a exprimat speranţa că puterea transformatoare a procesului de extindere, care a generat rezultate vizibile în statele din Balcanii de Vest, se va propaga şi către estul Europei.

În calitate de membru al Troicii SEECP, secretarul de stat George Ciamba a susţinut, împreună cu ministrul de externe albanez Ditmir Bushati (Președintele–în-exercițiu al SEECP) şi cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Daniel Mitov, o conferinţă de presă. In cadrul declaraţiei sale, demnitarul român a subliniat relevanţa adoptării Declarației SEECP privind terorismul ca o contribuție a regiunii la consolidarea securității spațiului european si euroatlantic, precum şi importanţa coordonării eforturilor SEECP cu celelalte organizații cu atribuţii în acest domeniu.

Informaţii suplimentare:
România a deţinut Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP în perioada iunie 2013 – iunie 2014, fiind urmată de Albania şi Bulgaria, state care în prezent formează Troica SEECP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii