Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la Forumul de Securitate de la Varşovia

ro

27 Oct, 2016 09:35 1214 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a participat, la 26 octombrie 2016, la sesiunea ministerială intitulată ”Facing New Challenges to Regional Security – What is the most effective cooperation format?” din cadrul Forumului de Securitate de la Varşovia. La discuţiile moderate de Katarzyna Pisarska, directorul Academiei Europene de Diplomaţie din Polonia, au mai participat ministrul lituanian al afacerilor externe, Linas Linkevicius, şi adjunctul ministrului ceh de externe, Ivan Jestrab.  
În intervenţiile sale, secretarul de stat pentru afaceri strategice a prezentat evaluarea României cu privire la provocările actuale de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre. Evocând experiența României în domeniul cooperării regionale pe dimensiunea de securitate, a evidenţiat inițiativele promovate de ţara noastră pe acest palier: formatul Bucureşti, care reuneşte aliații din Europa Centrală și de Est și trilaterala România-Polonia-Turcia. A subliniat valoarea adăugată a acestor formule de cooperare și rolul lor în susţinerea implementării deciziilor adoptate de Alianţa Nord-Atlantică, în special din perspectiva asigurării apărării colective.
Secretarul de stat Dan Neculăescu a reliefat importanţa solidarităţii aliate şi consolidării relaţiei transatlantice ca elemente-cheie cu relevanţă inclusiv pentru formatele de cooperare regională în domeniul securităţii.
În cadrul discuţiilor, a punctat importanţa implementării unitare a deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varşovia în ceea ce priveşte prezenţa înaintată a NATO pe flancul estic, precum şi necesitatea îndeplinirii angajamentelor privind creşterea bugetelor destinate apărării, prezentând contribuţiile concrete ale României în acest sens. 
Informaţii suplimentare:
Aflat la cea de-a III-a ediţie și organizat de Fundația Casimir Pulaski, Forumul de Securitate de la Varșovia se concentrează asupra preocupărilor curente de securitate. La eveniment participă înalți oficiali și experți în domeniul securităţii la nivel internațional. Sesiunile din cadrul evenimentului includ o tematică largă precum: cooperarea regională, viitorul NATO, politica de securitate și apărare comună a UE, relațiile cu Federația Rusă, securitatea energetică, noile riscuri şi provocări, precum securitatea cibernetică şi războiul hibrid.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii