Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Carmen-Liliana Burlacu la ceremonia de aniversare a 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite Mexicane

ro

15 Sep, 2015 21:54 956 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale Carmen-Liliana Burlacu a participat astăzi, 15 septembrie 2015, la ceremonia de aniversare a 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Mexic, în cadrul unei manifestări culturale organizate la Biblioteca Naţională a României.
 
În alocuţiunea sa, secretarul de stat român a subliniat nivelul excelent al relaţiilor dintre România şi Mexic, care au avut un parcurs continuu ascendent, marcat de dorinţa ambelor părţi de consolidare şi aprofundare a dialogului bilateral, în toate domeniile. A evidenţiat dorinţa României de a dezvolta relaţiile economice şi cooperarea culturală şi în viitor, pe măsura oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite Mexicane, precum şi de cooperarea în cadrul UE-CELAC.

Evenimentul aniversar a cuprins inaugurarea expoziţiei de portrete ale lui Emil Cioran semnate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar, a expoziţiei de litografii „Mexicul văzut de Europa” din colecţia privată a ambasadorului mexican la Bucureşti, Agustín Gutiérrez Canet, precum şi a seriei de conferinţe ale scriitorului şi academicianului Francisco Prieto privind influenţa exercitată în Mexic de scriitorii Emil Cioran şi Mircea Eliade. La finalul ceremoniei, a avut loc un recital susţinut de soprana Patricia Santos, acompaniată de pianistul Lucian Duşa. La manifestare au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai mediului academic, cultural şi economic şi ai societăţii civile.
 
Informaţii suplimentare:
Relaţiile diplomatice între România şi Statele Unite Mexicane au fost stabilite la 20 iulie 1935, la nivel de legaţie; au fost întrerupte în decembrie 1941 şi restabilite, la 20 martie 1973, la nivel de ambasadă.
Primele documente oficiale în istoria relaţiilor româno-mexicane datează, însă, din anul 1880; răspunzând scrisorii suveranului român Carol I, Preşedintele mexican Porfirio Díaz evidenţiază, în scrisoarea sa din 30 noiembrie 1880, că a primit „cu mare satisfacţie notificarea asupra Independenţei României” şi că doreşte să cultive „relaţii cordiale” între cele două ţări.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii