Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la runda Dialogului Strategic româno-turc pe teme de securitate

ro

14 Sep, 2013 17:27 622 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegaţia română care a participat astăzi, 14 septembrie 2013, la Ankara, la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-turc, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia.
 
Delegaţia turcă a fost condusă de ambasadorul Fatih Ceylan, adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri politice bilaterale din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia.
 
Această rundă a dialogului strategic bilateral a constituit un nou prilej pentru realizarea unui schimb substanţial de opinii privind evoluţiile mediului regional şi global de securitate, care este în prezent foarte dinamic, punctele de vedere exprimate de şefii celor două delegaţii reconfirmând convergenţa opiniilor celor două părţi privind subiectele abordate.
 
În cadrul convorbirilor oficiale, delegaţiile au abordat evoluţiile din vecinătatea imediată a NATO, secretarul de stat Bogdan Aurescu reiterând susţinerea fermă a României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale statelor din regiune şi sprijinul pentru eforturile de identificare a unor căi şi mecanisme eficiente de soluţionare a conflictelor prelungite. Situaţia actuală din Republica Moldova şi stadiul soluţionării conflictului transnistrean au fost examinate cu prioritate.
 
În cadrul consultărilor a avut loc un schimb de opinii privind aspecte ale operaţiilor NATO, cu accent pe derularea procesului de tranziţie în Afganistan şi perspectivele menţinerii angajamentului Aliat în această ţară după 2014, precum şi cu evaluarea altor operaţii la care contribuie cele două state (KFOR,  securitate maritimă, combaterea pirateriei).
 
Şeful delegaţiei României a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional, la Baza de la Deveselu, a elementelor sistemului american antirachetă, evidenţiind derularea proiectului în calendarul de implementare convenit cu SUA. Partea turcă a trecut în revistă experienţa în acest domeniu a Republicii Turcia, ţară care găzduieşte un radar de avertizare timpurie, ca element al primei faze a proiectului american de apărare antirachetă în Europa. Cu acest prilej, părţile au evaluat perspectivele sistemului antirachetă al NATO, din care va face parte sistemul SUA, şi contribuţiile statelor participante la acesta. Au fost dezbătute, de asemenea, oportunităţi de cooperare practică în domeniul apărării, inclusiv în cadrul iniţiativei aliate Smart Defense.
 
Cei doi oficiali au apreciat în mod deosebit caracterul substanţial şi valoarea adăugată a Trilateralei informale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia.
 
Consultările au abordat şi perspectivele consolidării rolului unic al OSCE în eforturile de întărire a securităţii şi cooperării în Europa, pe baza abordării cuprinzătoare a securităţii, precum şi aspecte referitoare la controlul armamentelor convenţionale şi neproliferare.
 
O altă temă importantă a consultărilor a fost constituită de evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în special situaţia din Siria, faţă de care părţile şi-au manifestat preocuparea şi angajamentul de a contribui la eforturile internaţionale de identificare a unor soluţii care să conducă la reglementarea conflictului intern şi la asigurarea securităţii regiunii.
 
În context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat faptul că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord, în cursul zilei de astăzi, în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian. 
 
 Informaţii suplimentare
 
România şi Turcia au semnat Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic la 12 decembrie 2011. Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic a fost semnat la 14 martie 2013, cu ocazia vizitei în Turcia a ministrului afacerilor externe al României, Titus Corlăţean.
 
Vizita secretarului de stat Bogdan Aurescu la Ankara are loc pe fondul consolidării relaţiilor de parteneriat strategic cu Republica Turcia, având ca obiectiv principal intensificarea dialogului politic şi a cooperării dintre cele două state aliate, în sprijinul securităţii regionale, europene şi euro-atlantice.
 
Runda precedentă a consultărilor româno-turce la nivelul de secretar de stat în ministerele Afacerilor Externe, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Bucureşti, la 8 martie 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii