Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială UE-ASEAN

ro

27 Apr, 2012 18:55 896 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a condus delegaţia României la cea de-a 19-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană- Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bandar Seri Begawan (Brunei Darussalam), în perioada 26-27 aprilie 2012.

În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat evoluţiile recente din Myanmar, în special aspectele privind reconcilierea etnică. A salutat progresele înregistrate în procesul de democratizare a acestei ţări şi a exprimat dorinţa României să promoveze şi să-şi consolideze o poziţie activă în cadrul politicii UE faţă de Asia de Sud-Est, în general, şi faţă de Myanmar, în special, ca promotor al dialogului multietnic. A evocat expertiza României în ce priveşte relaţiile interetnice, care a construit un model internaţional recunoscut, ce poate fi util şi în regiunea Asiei de Sud-Est.

Agenda reuniunii a mai cuprins subiecte referitoare la eforturile conjugate ale statelor membre ale UE şi ASEAN în soluţionarea unor provocări actuale majore, precum: evoluţiile recente din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, criza economică şi financiară mondială, schimbările climatice, securitatea energetică, combaterea terorismului şi consolidarea dialogului între culturi şi civilizaţii. Totodată, au fost abordate şi teme de actualitate în plan regional şi internaţional.

În marja reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut două întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe şi al legii din Singapore, Kasiviswanathan Shanmugam, şi cu vice-ministrul afacerilor externe al R.D.P. Laos, Alounkeo Kittikhoun.

În cadrul întrevederii cu K. Shanmugam, a fost analizat stadiul relaţiilor politice şi economice bilaterale dintre România şi Singapore, precum şi perspectivele cooperării viitoare, în contextul aniversării, în acest an, a 45 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.În acest context, oficialul român a propus ca următoarea rundă de consultări politice între cele două ministere de externe, la nivel de director general, să aibă loc la Bucureşti. Totodată, secretarul de stat a propus eforturi comune pentru dezvoltarea cooperării economice şi comerciale bilaterale. A evocat, în acest cadru, potenţialul portului Constanţa şi posibile viitoare conexiuni cu portul Singapore, al doilea ca mărime din lume după Shanghai, inclusiv în contextul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi al cooperării propuse cu regiunea fluviului Mekong. De asemenea, părţile au evaluat stadiul procesului judiciar în cazul „Silviu Ionescu", exprimând speranţa că acest episod izolat nu va împiedica dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

În discuţiile cu vice-ministrul din R.D.P. Laos, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea relansării dialogului politic bilateral, în contextul marcării, în 2012, a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Laos. Cei doi oficiali au evaluat modalităţile de cooperare în cadrul formatului de dialog al ASEM (Asia-Europe Meeting), din perspectiva desfăşurării, la sfârşitul acestui an, a summit-ului ASEM 9, la Vientiane, în Laos. În acest sens, Bogdan Aurescu a menţionat potenţialul iniţiativei Dunăre-Mekong, proiect care va contribui la dezvoltarea cooperării dintre cele două regiuni.

În cadrul întrevederii şefilor delegaţiilor participante cu Majestatea Sa, Sultanul Bruneiului, secretarul de stat român a evocat oportunitatea dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv prin contacte la nivel înalt, şi a prezentat pe scurt potenţialul economic al Dunării, respectiv cel turistic al Deltei Dunării. De asemenea, şeful delegaţiei române a avut o scurtă discuţie cu Secretarul General al ASEAN, Surin Pitsuwan.

Informaţii suplimentare

Desfăşurată în contextul marcării a 45 de ani de la înfiinţarea ASEAN şi a 35 de ani de la stabilirea relaţiilor Asociaţiei cu Comunitatea Europeană, reuniunea ministerială a avut ca principală temă de dezbatere relaţia bi-regională UE-ASEAN şi stabilirea coordonatelor de acţiune viitoare comună, prin adoptarea Planului de Acţiune privind un Parteneriat Consolidat UE-ASEAN pentru perioada 2013-2017.

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaiezia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Surin Pitsuwan, cu rang de ministru. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare.Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii