Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la deschiderea Seminarului „Central Asian Neighbourhood Europe's Outpost or Trans-Asian Bridge" al directorilor de planificare politică din state membre ale Consiliului Europei

ro

22 Mar, 2012 20:10 740 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a deschis astăzi, 22 martie 2012, lucrările seminarului „Central Asian Neighbourhood: Europe's outpost or Trans-Asian Bridge?", reunind directori de planificare politică din state membre ale Consiliului Europei. Seminarul a fost organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Consiliul Europei (CoE) cu scopul de a contribui la identificarea obiectivelor strategice ale CoE în relaţia cu statele din Asia Centrală, precum şi cele mai potrivite căi de acţiune în vederea consolidării acestei relaţii şi pentru punerea în aplicare a Politicii de Vecinătate a CoE în această regiune.

În alocuţiunea sa, demnitarul român a accentuat importanţa consolidării premiselor necesare stabilirii unui parteneriat real cu cele cinci state din regiunea Asiei Centrale. Oficialul român a pledat pentru abordări politice conjugate de către UE, Consiliul Europei şi OSCE în vederea promovării valorilor comune şi a sprijinirii eforturilor de reformă internă iniţiate în aceste ţări.

Totodată, secretarul de stat a subliniat importanţa unui răspuns adecvat la interesul unora dintre statele din Asia Centrală de a-şi dezvolta relaţia cu Consiliul Europei şi cu statele europene, reiterând în context, semnificaţia pozitivă a ridicării recente la rang de ambasadă a misiunii diplomatice la Bucureşti a Republicii Kazahstan.

Subliniind relevanţa strategică pe care România o ataşează Asiei Centrale, Bogdan Aurescu a arătat: „România este unul dintre cei mai energici susţinători ai promovării coridoarelor energetice care unesc Asia Centrală - Marea Caspică - Caucazul de Sud - Marea Neagră, ca proiect strategic pentru securitatea energetică a întregii Europe. În Europa, avem uneori tendinţa să simplificăm prea mult şi să considerăm aceste state din Asia Centrală doar din perspectiva beneficiilor directe pe care ele le pot oferi Europei din punct de vedere economic. Astfel, uităm că o relaţie durabilă şi eficientă se bazează întotdeauna pe beneficii reciproce şi, în principal, pe încrederea reciprocă. Este important că organizaţia de la Strasbourg a preluat iniţiativa de a face o analiză strategică a acestei vecinătăţi, care să nu ignore această reciprocitate de interese şi care să nu izoleze dimensiunea economică a cooperării noastre de aspectele esenţiale privind drepturile omului, statul de drept, dezvoltarea durabilă, bunăstarea. Este o abordare pe care şi UE o împărtăşeşte."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii